|
Χρηματιστήριο: τo «καλό» και το «κακό» σενάριο των blue chips
Μετά το τέλος των εκλογών και το σχηματισμό της κυβέρνησης έχει ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για το ποια περιθώρια για θετικές εκπλήξεις και εξελίξεις έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές μετοχές. Τα ορόσημα-προκλήσεις για τους εγχώριους τίτλους, εκτός από το Asset Quality Review - AQR, τα stress tests και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι η πρώτη αναθεώρηση του νέου προγράμματος και οι δυσκολίες που τη συνοδεύουν.
Τράπεζες: οι κρίσιμοι αριθμοί πριν τον λογαριασμό της αξιολόγησης
Είκοσι ημέρες πριν από την προγραμματισμένη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης (Asset Quality Review και stress test), ο «Μ» παρουσιάζει την τελευταία δημοσιευμένη «φωτογραφία» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Πρόκειται για κρίσιμους αριθμούς, όχι μόνο επειδή αποτελούν την αφετηρία της άσκησης, αλλά και γιατί περιλαμβάνουν στοιχεία ενεργητικού ή παθητικού, ο τελικός χειρισμός των οποίων θα κρίνει και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Ασφαλιστικές: πυρετός για deals στο... παρά πέντε
«Θα μπορέσουν τελικά να γίνουν μέσα σε λίγους μήνες όλα εκείνα που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια και μάλιστα σε ένα περιβάλλον έντονης οικονομικής αβεβαιότητας;», αναρωτήθηκε γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς όταν του θέσαμε το ερώτημα για το αν προβλέπει εξαγορές εταιρειών και χαρτοφυλακίων μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, εξαιτίας της εφαρμογής του Solvency II από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Οι προβλέψεις ΔΝΤ που «φέρνουν» νέα μέτρα
Tο ενδεχόμενο οι δανειστές να εγείρουν ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων ακόμα και για το 2015 αναδεικνύουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, οι οποίες απέχουν σημαντικά τόσο από τις προβλέψεις του Μνημονίου όσο και από τις σχεδόν ταυτόσημες του προσχέδιου προϋπολογισμού.
|
|