|
Χ.Α.: το στίγμα των capital controls
H άμεση επίπτωση των capital controls και της τραπεζικής αργίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πέραν της υποβάθμισής του και από τον οίκο FTSE και της πτώσης στις τιμές των μετοχών, επέδρασε υπέρμετρα και σε όρους συναλλακτικής δραστηριότητας. Οι ξένοι, παρά τις μειωμένες πράξεις, εξακολουθούν να έχουν τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται με σημαντικούς περιορισμούς. Από την άλλη, η επανέναρξη της λειτουργίας του Χ.Α. συνέπεσε με την αλλαγή τάσης στις ξένες αγορές και την επιστροφή της μεταβλητότητας στο προσκήνιο.
Χιονοστιβάδα... παραπόνων για τα capital controls
Eντονη δυσφορία επικρατεί στην εγχώρια επενδυτική αγορά καθώς τρεις μήνες μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (από τις 28 Ιουνίου), επί της ουσίας τίποτε δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τους αρχικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί. Όσο κι αν όλοι αντιλαμβάνονται τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και όσο κι αν πιστεύουν πως χρειάζεται σταθερό κλίμα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πολλοί υποστηρίζουν πως οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί είναι αδικαιολόγητα αυστηροί, προκαλώντας εντονότατα προβλήματα σε μια σειρά από κλάδους και στη διαδικασία της ανάπτυξης, γενικότερα.
Λιανεμπόριο: τρύπα στον ΦΠΑ από την πτώση του τζίρου
Περί τα 90-100 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης της τζίρου, θα στοιχίσει στα δημόσια έσοδα η αύξηση του ΦΠΑ που έχει επέλθει σε σειρά προϊόντων που πωλούνται εντός των σούπερ μάρκετ. Αυτό προκύπτει από ανάλυση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), στην οποία επισημαίνεται πως λόγω της μείωσης του τζίρου στο λιανεμπόριο τροφίμων (για το σύνολο της φετινής χρονιάς υπολογίζεται στο 1,9% και για το 2016 στο 2%-4%) εκτιμάται ότι τα προσδοκώμενα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από την αύξηση του ΦΠΑ θα είναι μειωμένα κατά 14%-15% (από 90 έως 100 εκατ. ευρώ).
Φορο-σοκ και δέος...
Το χρονοδιάγραμμα βγήκε και είναι ανελαστικό. Το ταμείο είναι μείον και όλοι καλούμαστε να συνεισφέρουμε τον οβολό μας, μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει έως το τέλος του έτους, με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, των ρυθμίσεων, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, για να περιοριστεί η υστέρηση εσόδων και να κλείσει στο μέτρο του δυνατού η τρύπα του πρωτογενούς ελλείμματος, το οποίο πλασματικά εξακολουθεί να αποτυπώνεται στα στοιχεία του προϋπολογισμού ως πρωτογενές πλεόνασμα.
|
|