Lobbying για τις τράπεζες στην έδρα του ΔΝΤ
Στην έδρα του ΔΝΤ έτρεξαν την προηγούμενη εβδομάδα οι κρίσιμες εξελίξεις για τις τράπεζες. Κορυφαία στελέχη ξένων funds που έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες συναντήθηκαν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Στόχος της συνάντησης ήταν η συζήτηση για το πώς μπορεί να συνδυαστεί η συντηρητική προσέγγιση των θεσμών για τη νέα κεφαλαιακή θωράκιση των εγχώριων τραπεζών με ένα πλαίσιο που δεν θα προκαλεί συντριπτικό dilution στους υφιστάμενους μετόχους και θα αποτρέπει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση.
Το lobbying των μεγαλομετόχων, μαζί με τις ξένες επενδυτικές τράπεζες που ενδιαφέρονται για την ανάληψη αναδοχών, συνεχίζεται αμείωτο. Το αν θα αποδώσει καρπούς θα το δούμε μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και το δείγμα προθέσεών της για τα κόκκινα δάνεια. Μέχρι τότε η ΕΚΤ θα ακούει απόψεις και θα εκπέμπει την απαραίτητη συντηρητική προσέγγιση...
Τα άλογα σκόνταψαν στους... διακόπτες
Θύμα της εκστρατείας της ΔΕΗ να μαζέψει χρέη από μεγάλους καταναλωτές έπεσε και ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ). Όπως μαθαίνουμε, η υπό ιδιωτικοποίηση εταιρεία χρωστάει στη ΔΕΗ γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ από κατανάλωση ρεύματος. Όπως και σε άλλες αντίστποιχες περιπτώσεις, η Επιχείρηση πρότεινε να γίνει ρύθμιση του χρέους, ώστε να αποπληρωθεί τμηματικά με δόσεις. Ωστόσο η αντιπρόταση από την πλευρά του Οργανισμού περιορίστηκε στην καταβολή ενός ποσού της τάξης του 1/100 του χρέους, γιατί το «ταμείον είναι μείον». Έτσι η ΔΕΗ έδωσε εντολή για διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Εν τέλει η διακοπή μετατέθηκε χρονικά. Όχι όμως με παρέμβαση του ΟΔΙΕ. Απλώς ιδιοκτήτης σταυλισμένων αλόγων κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της ΔΕΗ, καθώς θιγόταν από αυτήν χωρίς να έχει ευθύνη. Έτσι ο Ιππόδρομος θα έχει ηλεκτρικό μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα συζητηθεί η υπόθεση επί της ουσίας.
Η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη ένα δείγμα της μίζερης κατάστασης που επικρατεί σε πρώην κραταιούς δημόσιους οργανισμούς, τους οποίους οι παλινωδίες διαδοχικών κυβερνήσεων, η έλλειψη τόλμης και οι ιδεοληψίες θεσμικών παραγόντων τούς μετέτρεψαν σε ερείπια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ΟΔΙΕ θα μπορούσε να λειτουργεί υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς αν το προεδρείο της Βουλής καθόριζε ημερομηνία συζήτησης για την επικύρωση της σύμβασης μεταβίβασης...
|