:: euro2day ::















Έτος 18ο Αρ.Φύλλου 909 21 - 25 Αυγούστου 2015


Το Μνημόνιο και οι υπό εκκαθάριση τράπεζες

Το Μνημόνιο αναφέρει ότι η ΤτΕ δεσμεύεται να αναθέσει σε έναν μόνο από τους εν ενεργεία σήμερα ειδικούς εκκαθαριστές να μεριμνήσει για την αποτελεσματική επίτευξη επιχειρησιακών στόχων από όλες τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες.

Επίσης αναφέρεται ότι θα θεσπιστεί καθεστώς αμοιβών βάσει επιδόσεων για όλους τους ειδικούς εκκαθαριστές σε διαβούλευση με το ΤΧΣ, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ανακτήσεις. Με τα τωρινά δεδομένα, τις καλύτερες επιδόσεις ανάκτησης έχει η υπό εκκαθάριση Αγροτική. Άρα βασικός υποψήφιος για τη θέση του συντονιστή των εκκαθαριστών πρέπει να είναι ο κ. Μαράντος.

ΥΓ.: Για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με απόφαση Βαρουφάκη, έφερε τις απαιτήσεις των εργαζομένων για δεδουλευμένους μισθούς, άδειες και δώρα πριν από το ΤΧΣ δεν γίνεται καμία αναφορά.



Η Αττικής και η «πράσινη κάρτα»
για πρόσβαση στο ΤΧΣ


Τυπικά, η Τράπεζα Αττικής όπως και οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή στα νέα κεφάλαια διάσωσης έως 25 δισ. ευρώ που θα πάρει το ΤΧΣ από το νέο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο, η ΤτΕ, ως η αρμόδια εποπτική αρχή, πρέπει να καταθέσει εισήγηση στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για το αν η Αττικής και οι συνεταιριστικές θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια κρατικής διάσωσης.

Οι πληροφορίες λένε ότι η εισήγηση της ΤτΕ θα είναι θετική. Με δεδομένη δε την ισχυρή θέληση της κυβέρνησης να διασωθεί η Αττικής, αλλά και την εκτίμηση της Φραγκφούρτης ότι δεν πρέπει να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των εμπορικών τραπεζών, η εισήγηση της ΤτΕ θα έχει τύχη στον SSM. Παράγοντες της αγοράς είναι αισιόδοξοι ότι κατά 95% η Αττικής θα πάρει το πράσινο φως για πρόσβαση στα 25 δισ. ευρώ. Μαζί της και οι συνεταιριστικές, καθώς η Αττικής επιδιώκει να αναλάβει τον ρόλο που είχε η Πανελλήνια.

Η πρόσβαση στο ΤΧΣ έχει όμως και τα αρνητικά επακόλουθα. Η τράπεζα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί με βάση τον νόμο 3864 όπως θα τροποποιηθεί, για να συμβαδίζει με την κοινοτική οδηγία BRRD, και θα κρατικοποιηθεί στον βαθμό που το Ταμείο θα βάλει τα περισσότερα κεφάλαια. Η αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών δεν έχει σταματήσει, το ύψος όμως των κεφαλαιακών αναγκών εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερο των 433,4 εκατ. ευρώ που είχε αποφασίσει η τράπεζα τον περασμένο χειμώνα. Το αν θα βάλει το ΤΣΜΕΔΕ λεφτά στην ΑΜΚ, μένει να φανεί. Άλλωστε, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να αλλάξει άρδην το σκηνικό και σε αυτό το μέτωπο.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr