:: euro2day ::















Έτος 18ο Αρ.Φύλλου 895 15 - 19 Μαΐου 2015


ΟΛΠ: ποιοι μνηστήρες πήραν... γράμμα

Εφυγαν τελικά οι επιστολές της διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) προς τρεις από τους πέντε ομίλους που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ. Παραλήπτες των επιστολών, με τις οποίες εξηγούνται οι αλλαγές στον διαγωνισμό του OΛΠ, είναι οι τρεις υποψήφιοι που είχαν εμφανιστεί κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας και συγκεκριμένα η κινεζική Cosco, η δανέζικηAPM Terminals και η International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες. Οι άλλοι δύο όμιλοι που προκρίθηκαν στην τελική φάση, η νεοζηλανδέζικων συμφερόντων Utilico και η αμερικανική Ports America, έχουν στην ουσία αποσυρθεί από τη διαδικασία.

Στο ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο η διαπραγμάτευση με τους υποψηφίους για τη συμφωνία μετόχων και τη νέα σύμβαση παραχώρησης (master concession) που θα υπογράψει ο OΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο. Στις αρχές του φθινοπώρου πρόκειται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές με στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Στις επιστολές αναφέρεται πως το ΤΑΙΠΕΔ θα πωλήσει αρχικά το 51% (και όχι το 67% που προέβλεπε η προκήρυξη του διαγωνισμού). Όμως, ο πλειοδότης θα έχει τη δυνατότητα σταδιακής απόκτησης του υπόλοιπου ποσοστού μέχρι το 67% εντός πενταετίας. Ετσι το Δημόσιο διατηρεί ποσοστό του ΟΛΠ και θα επωφεληθεί σημαντικά από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια μέσω της ανάπτυξης του λιμανιού και των σημαντικών επενδύσεων που θα υλοποιήσει ο επενδυτής.

Σημειώνεται πως η σημερινή σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου, που λήγει το 2052, προβλέπει πως ο Οργανισμός διαχειρίζεται τις υποδομές του λιμανιού με εισφορά 2% επί των ετησίων εσόδων. Η συγκεκριμένη σύμβαση πρόκειται να αναμορφωθεί μέχρι το φθινόπωρο οπότε και θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.



Η συγχώνευση και οι μιμητές

Η απόφαση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ να απορροφήσει τη ΣΙΔΕΝΟΡ εντάσσεται στη συνολική στρατηγική που χάραξε και υλοποιεί ο όμιλος τα τελευταία χρόνια. Στρατηγική που σηματοδοτήθηκε από τη μεταφορά της έδρας του ομίλου στο εξωτερικό με στόχο τη μείωση του κινδύνου χώρας -όσο αυτό είναι δυνατόν- και παραπλεύρως του κόστους χρηματοδότησης.

Η απορρόφηση της ΣΙΔΕΝΟΡ από τη μητρική υπηρετεί την ίδια στρατηγική. Η απλοποίηση του οργανογράμματος θα καταστήσει, επιπρόσθετα, ευχερέστερη τη χρηματοδότηση και την ανακεφαλαιοποίηση των βιομηχανικών εταιρειών που ελέγχει η ΣΙΔΕΝΟΡ.

Οι κινήσεις της ΒΙOΧΑΛΚΟ φαίνεται ότι αποτελούν παράδειγμα και για άλλους ισχυρούς ομίλους, οι οποίοι, όμως, σκέφτονται να κινηθούν αντίστροφα. Να συγχωνεύσουν, δηλαδή, αρχικά τις εισηγμένες εταιρείες τους και, αν χρειαστεί, να προχωρήσουν και στη μεταφορά έδρας.

Το σχετικό κίνδυνο φυγής από τη χώρα και το Χ.Α είχε επισημάνει το Euro2day.gr σε ανύποπτο χρόνο. Σε αντίθεση, όμως, με τη ΒΙOΧΑΛΚΟ που έδωσε το premium με τη σχέση ανταλλαγής στους μετόχους της ΣΙΔΕΝΟΡ, στις εξεταζόμενες περιπτώσεις το premium θα δοθεί στους μετόχους της μητρικής. Εξέλιξη που αποτυπώνεται τον τελευταίο καιρό και στο Χρηματιστήριο...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr