:: euro2day ::















Έτος 18ο Αρ.Φύλλου 890 9 - 13 Απριλίου 2015


Στον αέρα οι στόχοι εσόδων
από το διαδικτυακό στοίχημα


Μπορεί ο στόχος εσόδων του υπουργείου Οικονομικών από την παραχώρηση αδειών διαδικτυακού στοιχήματος να περιορίστηκε από τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως στα «125 - 175 εκατ. στο δωδεκάμηνο», αλλά στην αγορά τυχερών παιχνιδιών θεωρούν πως ακόμα και αυτά τα νούμερα είναι μη ρεαλιστικά.

Όπως επισημαίνουν, «στο υπουργείο θεωρούν πως μπορούν να εισπράξουν περί τα 72 εκατ. ευρώ από τις 24 εταιρείες (περί τα 3 εκατομμύρια από καθεμία) που έχουν σήμερα προσωρινές άδειες ώστε οι τελευταίες να λάβουν άδεια πενταετούς διάρκειας. Όμως, ελάχιστες από τις συγκεκριμένες εταιρείες είναι ενεργές στην ελληνική αγορά και συνεπώς θα πληρώσουν για μόνιμη άδεια».

Είναι χαρακτηριστικό πως το μεγαλύτερο κομμάτι των φορολογικών εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο προέρχεται σήμερα από δύο - τρεις δικτυακούς τόπους που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των Ελλήνων παικτών στο διαδικτυακό στοίχημα.

Σύμφωνα με το κείμενο που εστάλη στους δανειστές, οι εταιρείες που θέλουν πενταετή άδεια πρέπει να πληρώσουν τα 3 εκατομμύρια εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει πως οι αδειοδοτημένες εταιρείες θα προκαταβάλουν «τουλάχιστον» 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως ως φόρο. Στη συνέχεια, για να παραταθούν οι πενταετείς άδειες θα υπάρξει τίμημα «που θα καθοριστεί από την αγορά» αναφέρεται στο κείμενο. Στην αγορά υπενθυμίζουν, τέλος, και το γεγονός πως ο ΟΠΑΠ διαθέτει το μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα.



Πώς εξηγείται το ενδιαφέρον
για τις ιδιωτικοποιήσεις


Υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα. Αυτό ανέφερε ο τέως διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Π. Μπουχώρης, μιλώντας στο «7th Annual Forecast Dinner» που διοργάνωσε το CFA Society Greece.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ήταν ήδη ορατή η αύξηση του κινδύνου χώρας, είναι, σύμφωνα με τον κ. Μπουχώρη, χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το προσφερόμενο τίμημα του 1,4 δισ. ευρώ από την πλειοδότρια κοινοπραξία αντιστοιχεί, μάλιστα, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας σε 3 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον για τα λιμάνια (ΟΛΠ, ΟΛΘ) παρά τις καθυστερήσεις ή το πάγωμα στους διαγωνισμούς πώλησης.

Το αρχικό παράδοξο εξηγείται, σύμφωνα με τον κ. Μπουχώρη, από τη φύση των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς οι περισσότερες εξ αυτών είναι παραχωρήσεις εκμετάλλευσης υφιστάμενων υποδομών ή ακίνητα προς ανάπτυξη. Επομένως, προσελκύουν μακροχρόνιου ορίζοντα επενδυτές για τους οποίους δεν είναι καθοριστικές οι βραχυπρόθεσμες αναταράξεις...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr