:: euro2day ::Έτος 18ο Αρ.Φύλλου 888 27 - 31 Μαρτίου 2015


Cyta Hellas: θυσία στην...
τρόικα για τη μητρική


Η ανακίνηση του ζητήματος πώλησης της Cyta Hellas, θυγατρικής του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Κύπρου (ΑΤΗΚ), συνδέεται και με τα παζάρια των κυπριακών αρχών με την τρόικα υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς. Όπως επισημαίνουν, «κάποιοι στην Κύπρο θεωρούν πως με την πώληση της Cyta Hellas και την είσπραξη ενός ποσού θα κατευνάσουν την τριμερή και θα πετύχουν καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ». Η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας θεωρείται ταμπού στην Κύπρο, όπως προκύπτει από τις συνεχείς αντιδράσεις, αλλά και τις συνεχείς καθυστερήσεις.

ημερών ο πρόεδρος της ΑΤΗΚ, Χρ. Πατσαλίδης, είχε υποστηρίξει στην κυπριακή Βουλή πως «ο οργανισμός στην Ελλάδα είναι αντικείμενο μελέτης από πολλούς ξένους οργανισμούς που επιθυμούν τη συνεργασία μαζί του και το Δ.Σ. εξετάζει όλες τις πιθανές προτάσεις και λύσεις». Σχεδόν ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι και η Wind, της οποίας κύκλοι υποστηρίζουν πως «η υπόθεση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο».

Για να προχωρήσει, πάντως, η πώληση της Cyta Hellas πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το οικονομικό πεδίο στη χώρα μας. Για παράδειγμα, η Wind προγραμματίζει την έκδοση ομολογιακού δανείου περί τα 170 εκατ. ευρώ, αλλά είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να βγει στις αγορές με τις σημερινές συνθήκες.

για την ΑΤΗΚ, θεωρείται απίθανη η ανάκτηση του συνόλου των συσσωρευμένων ζημιών, ύψους 170 εκατ. ευρώ, που έχει η θυγατρική στην Ελλάδα. Στην Κύπρο, λένε παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών, θεωρούν πως όποιο και αν είναι το ποσό, θα συμβάλει στην επιχειρηματολογία όσων δεν θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΗΚ. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προσλάβει, πάντως, μισή ντουζίνα συμβούλους οι οποίοι και ξεκινούν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΗΚ. Πρόκειται για τη Citigroup, την PwC, το νομικό γραφείο Άντη Τριανταφυλλίδη, τη διεθνή νομική εταιρεία Shearman & Sterling καθώς και τη γερμανική εταιρεία Roland Berger.Ψάχνει... φάρμακο στα roadshows

Σε ύστατη προσπάθεια προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές επιχειρήσεις μεταφράζεται η μαζική συμμετοχή εισηγμένων εταιρειών σε roadshows που διοργανώνονται τον επόμενο μήνα ανά την Ευρώπη, παρά το απόλυτα θολό κλίμα που επικρατεί εντός των τειχών.

Με την αβεβαιότητα λόγω των διαπραγματεύσεων να έχει πλήξει τόσο την οικονομία, όσο και την αγορά, οδηγώντας δείκτες και μετοχές στα τάρταρα -ενδεικτικό το ότι οι τραπεζικοί τίτλοι χάνουν ήδη 42% από την αρχή του έτους- το Χ.Α. αναζητά φάρμακο στις πληγές του μέσω των επαφών με ξένους fund managers, οι οποίοι είναι γεγονός ότι διατηρούν αυξημένο ενδιαφέρον για μερίδα ελληνικών επιχειρήσεων.

Η αρχή γίνεται στο Λονδίνο, στο ετήσιο roadshow της Μorgan Stanley, ακολουθούν το Παρίσι, η Βαρσοβία, η Κωνσταντινούπολη και ξανά το Λονδίνο, με διοργανωτές μεγάλους ξένους οίκους. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει συνδιοργάνωση με ελληνική συμμετοχή. Αποκορύφωμα των σχετικών επαφών το roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, εντός Ιουνίου. Για το συγκεκριμένο event η λίστα συμμετεχόντων βρίσκεται ακόμα υπό... κατασκευή, καθώς υπάρχει η επιθυμία συμμετοχής εταιρειών όχι μόνο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά της μεσαίας και της μικρής, καθώς και μικρού αριθμού μη εισηγμένων εταιρειών.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr