|
Χ.Α: οι μετοχές που ξεχωρίζουν κόντρα στη συγκυρία
Οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στο εξωτερικό και οι αλληλεπιδράσεις τους θα συνεχίσουν να αποτελούν τον παράγοντα-κλειδί για την πορεία των μετοχών και των ελληνικών ομολόγων, σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σε ιστορικά υψηλά και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, στον αντίποδα, κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Επιχειρήσεις: ο μήνας του μέλιτος με την κυβέρνηση τελείωσε
Μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου είχε εκδηλώσει στο παρελθόν έντονα παράπονα για την προηγούμενη κυβέρνηση σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, με κυριότερα τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τη συνεχή αλλαγή των νόμων και του φορολογικού πλαισίου, την έλλειψη ρευστότητας, τα υψηλά επιτόκια, το δυσβάστακτο κόστος της ενέργειας και γενικότερα την οικονομική ύφεση, παρότι το 2014 παρατηρήθηκε ένας μικρός θετικός ρυθμός ανάκαμψης. Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει σήμερα από την κυβέρνηση να ξεδιπλώσει την πολιτική της στην πράξη.
Eurogroup: η στρατηγική της κυβέρνησης
Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση ξεπέρασε τον συγκεκριμένο σκόπελο (έστω και με υποχωρήσεις), υλοποιώντας μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων με χαμηλό κόστος και υπακούοντας στις εσωκομματικές ανάγκες που προβάλλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, όμως, κυρίαρχος στόχος μετατρέπεται το εξωτερικό μέτωπο και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με φόντο τη Δευτέρα 9/3 και το κρίσιμο Eurogroup, απ’ όπου αναμένεται να αποσαφηνιστεί η περαιτέρω πορεία των πραγμάτων.
Ανοιχτά μέτωπα στην Ευρώπη
Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών βρίσκονται οι εκτιμήσεις των επενδυτών και θεσμικών για διάλυση της ευρωζώνης, παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης προσδοκιών για διάλυση του ευρώ ΕΒΙ (Euro Break up - Index*) διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2013, καθώς το 38% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως θεωρούν πιθανή - περιμένουν διάλυση της ευρωζώνης μέσα στους επόμενους μήνες.
|
|