Οι τράπεζες, οι αντοχές και η εφεδρεία του ELA
Στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance - ELA) θα προσφύγουν, εφόσον χρειαστεί, οι εγχώριες τράπεζες, ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα που χρειάζεται το Δημόσιο και οι ίδιες για να διέλθουν ομαλά την προεκλογική περίοδο.
Η κάλυψη εξ ολοκλήρου από τις εγχώριες τράπεζες των εκδόσεων εντόκων γραμματίων κατά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, σε συνδυασμό με τις ελεγχόμενες εκροές καταθέσεων, πιέζει τα επίπεδα διαθέσιμης ρευστότητας, χωρίς προς το παρόν να χρειασθεί εκτεταμένη χρήση της εφεδρείας του ELA. Σημειώνεται ότι για συγκεντρωτικό ποσό ρευστότητας μέσω ELA, άνω των 2 δισ. ευρώ, απαιτείται η έγκριση της ΕΚΤ, η οποία αποτελεί τυπική διαδικασία, όσο η χώρα παραμένει σε πρόγραμμα.
Προς το παρόν πάντως σχετικό αίτημα ενεργοποίησης δεν έχει υποβληθεί. Αν όμως δεν επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης της διαθέσιμης ρευστότητας, σύντομα θα χρειαστεί και το μαξιλάρι του ELA.
Ξεχάστε το... ΤΧΣ!
Ούτε σεντ από τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε ομόλογα EFSF και ταμείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έκτακτη χρηματοδότηση αναγκών του Δημοσίου.
Αυτό διευκρινίζει το Ταμείο σε σχετική του ανακοίνωση παραπέμποντας στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει ρητώς ότι το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για τις τράπεζες και για κανέναν άλλο λόγο. Ως εκ τούτου τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δανεισμό ύψους 2,5 με 3 δισ. ευρώ του Δημοσίου από το ΤΧΣ δεν ισχύουν...
|