Τραπεζικό deal με ελληνικό ενδιαφέρον
Η θυγατρική του αυστριακού ομίλου στη Ρουμανία, η BCR, ολοκλήρωσε πρόσφατα διαγωνισμό για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων ονομαστικής αξίας 443 εκατ. ευρώ. Προτιμητέα προσφορά κρίθηκε αυτή από private equity που συνδέεται με την Deutsche Bank, το οποίο πρόσφερε τίμημα της τάξης των 28 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η Deutsche αγοράζει το χαρτοφυλάκιο με τιμή λίγο παραπάνω από το 6% της ονομαστικής του αξίας.
Η Erste κερδίζει ρευστότητα και ταυτόχρονα απελευθερώνει πόρους από τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν οι προβλέψεις και οι διαγραφές για τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν χαμηλότερες από το 93,5% της ονομαστικής τους αξίας, θα είχε αναγκαστεί να γράψει και ζημιά.
Το deal έχει τη σημασία του καθώς έρχεται σε μια περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει αντίστοιχους διαγωνισμούς. Βέβαια, τα προς πώληση πακέτα δανείων από ελληνικές τράπεζες έχουν καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά κάποιοι λένε ότι τα τιμήματα δύσκολα θα ξεπεράσουν το 20% της ονομαστικής αξίας. Εξ ου και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν οι διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν θετικά ή θα κηρυχθούν άγονοι...
Οι έμποροι, το πολιτικό ρίσκο και το «καρδιογράφημα» της αγοράς
Χωρίς πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η κατανάλωση τις μέρες των Γιορτών παραμένουν οι έμποροι, που παρακολουθούν για ακόμη μια φορά με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις. Για τους περισσότερους είναι ξεκάθαρο ότι όταν αναπτύσσεται πολιτική ένταση, η αγορά πέφτει. Μετά από ένα καλό Οκτώβριο και έναν μέτριο Νοέμβριο, η προσμονή ενός... στρουμπουλού Δεκεμβρίου είχε σχηματιστεί σε πολλούς, που εκτιμούσαν ότι όπως και στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, έτσι και στο τέταρτο η κατανάλωση θα τσιμπήσει λίγο, με καλό σπριντ στο τέλος του χρόνου.
Ό,τι απέμεινε ωστόσο από τον ΕΝΦΙΑ, όπως λένε χαρακτηριστικά, κινδυνεύει να μην ξοδευτεί στην κατανάλωση, υπό τον φόβο των αβέβαιων ημερών που έρχονται. Ενδεικτικά, η ΕΣΕΕ σε έκθεσή της προειδοποιεί για πτώση τζίρου τον Δεκέμβριο, ενώ βλέπει και μια σειρά αρνητικών παραμέτρων που αναμένεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης.
Προς στιγμήν, οι έμποροι παρατηρούν το καρδιογράφημα της αγοράς, το οποίο έχει μεγάλα «όρη» και «κοιλάδες». Τη μία μέρα ο κόσμος ξεχύνεται και τουλάχιστον τσεκάρει την αγορά και άλλοτε εξαφανίζεται εντελώς. Και όπως λένε αρκετοί, «δεν φταίει ο καιρός, αλλά ο... κακός μας ο καιρός»...
|