Δίας: ραντεβού με τη Θέμιδα στις 15 Οκτωβρίου
Στις 15/10 θα εκδικαστεί η αίτηση της διοίκησης της Δίας για υπαγωγή της στις διατάξεις του άρθρου 99, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες με στόχο να συμφωνήσουν σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου. Αυτά υποστηρίζει το μέλος του Δ.Σ. της εισηγμένης (και μέχρι πρότινος διευθύνουσα σύμβουλος) Anita Hamilton στο κλαδικό έντυπο «Undercurrent News», συμπληρώνοντας πως η παραίτησή της από τη θέση του CEO συνδέεται με τα άλλα καθήκοντα που έχει αναλάβει στο Linnaeus Fund (βασικός μέτοχος της Δίας) και επίσης πως «η απόφαση του δικαστηρίου θα καθορίσει για το αν οι συζητήσεις με τις τράπεζες θα συνεχιστούν ή όχι».
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα η πλευρά του Linnaeus Fund έχει συνταχθεί με τις θέσεις των πιστωτριών τραπεζών στην περίπτωση της Σελόντα, ενώ δεν έχει -τουλάχιστον έως τώρα- διαφοροποιηθεί από τις θέσεις των τραπεζών και στην περίπτωση της Νηρεύς (το Linnaeus Fund συμμετέχει με μεγάλα ποσοστά και στις δύο αυτές εταιρείες).
Με βάση λοιπόν τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται πως σε πρώτη φάση θα αποφασιστεί για τον Νηρέα μια λύση τύπου Σελόντα, ενώ αντίθετα άγνωστη παραμένει η στάση των τραπεζών για τη Δίας ή και για κάποιες άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.
Η επιστροφή κεφαλαίου της ΔΕΠΑ και η σανίδα σωτηρίας του ΤΑΙΠΕΔ
Εντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει πίσω από τη φημολογούμενη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ 65%, Ελληνικά Πετρέλαια 35%), θέμα που ανέδειξε το τμήμα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί έντονη κριτική στην προοπτική επιστροφής κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. στους μετόχους, ποσό που ελλείψει μετρητών θα αναγκαστεί η εταιρεία να το εξασφαλίσει μέσω δανεισμού, επιβαρύνοντας έτσι την εικόνα των οικονομικών της.
Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ απαντούν ότι δεν υπάρχει έγγραφο του Ταμείου που να ζητά από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους. Δεκτή η εξήγηση, ωστόσο μάλλον δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Κρούσεις πρέπει να έχουν γίνει, οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη θέρμη από τα ανώτατα στελέχη της κρατικής (ακόμη) και μονοπωλιακής (ακόμη) εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, με τις υπάρχουσες νομοθετικές πρόνοιες για το είδος των εσόδων που μπορεί να έχει το ΤΑΙΠΕΔ και με τη συνεχιζόμενη άπνοια στις αποκρατικοποιήσεις, η επιστροφή κεφαλαίου από τη ΔΕΠΑ θα ήταν «μια κάποια λύσις» για τα ισχνά έσοδα του Ταμείου, και όχι μόνον, όπως έλεγε και ο Αλεξανδρινός ποιητής.
|