«Σιωπηλό» κυνήγι στη Ρουμανία
Εκτός από τον αυτοκινητόδρομο Κορμάνικ - Μπρασόφ, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, στον οποίο μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (μαζί με τη γαλλική Vinci και την αυστριακή Strabag) έχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος, ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος διεκδικεί ακόμα ένα οδικό έργο με σύμβαση παραχώρησης στη Ρουμανία. Επειδή, όμως, η Ρουμανία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προχωρήσει κανένα οδικό έργο με σύμβαση παραχώρησης (από το 2000 σέρνεται η υπόθεση με τον αυτοκινητόδρομο Κορμάνικ - Μπρασόφ...) η διοίκηση της εισηγμένης δεν πολυδιαφημίζει τις συμβάσεις που διεκδικεί στη βαλκανική χώρα.
Η εξέλιξη του δεύτερου συγχρηματοδοτούμενου έργου, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, δικαιώνει την προσεκτική παρουσίασή του από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πρόκειται για τον διαγωνισμό μελέτης, κατασκευής χρηmατοδότησης, λειτουργίας και συντήρησης της Νότιας Περιφερειακής Λεωφόρου Βουκουρεστίου (μήκους 48 χλμ.), παράλληλα με τη λειτουργία και τη συντήρηση των τμημάτων Βουκουρέστι - Κονστάντζα και Κραϊόβα - Πιτέστι, που βρίσκεται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο σε φάση ανταγωνιστικού διαλόγου με τους υποψηφίους, με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης...
Το συγκεκριμένο έργο το διεκδικεί η ίδια κοινοπραξία που είναι προσωρινός μειοδότης στο τμήμα Κορμάνικ - Μπρασόφ. Αντίπαλοι είναι, μεταξύ άλλων, μια κοινοπραξία των ιταλικών Impregilo - Salini, η κοινοπραξία της επίσης ιταλικής Astaldi με τη ρουμανική Euro Construct Trading 98 και η κοινοπραξία των τοπικών Spedition UMB - Technostrade.
Αργούν οι τράπεζες για τα ομόλογα
Θα καθυστερήσει, όπως ακούμε, η εφαρμογή του σχεδίου επαναδραστηριοποίησης των ελληνικών τραπεζών στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Το σχέδιο, όπως αποκάλυψε το euro2day.gr, προβλέπει την επανέκδοση από τον ΟΔΔΗΧ τριετών και πενταετών ομολόγων με τη χορήγηση στις εγχώριες τράπεζες της δυνατότητας να συμμετάσχουν στην έκδοση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει περί το 1 δισ. ευρώ από εγχώριες και ξένες τράπεζες, καθώς δεν θα ανανεωθεί σειρά εντόκων γραμματίων που λήγει. Το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από εγχώριες τράπεζες, οι οποίες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν και πάλι ως ειδικοί διαπραγματευτές των κρατικών ομολόγων.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζονται τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Ακόμη και η βραχυπρόθεσμη διακράτηση κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια λόγω της εν εξελίξει άσκησης προσομοίωσης και της χαμηλής πιστοληπτικής τους διαβάθμισης. Και με την ΕΚΤ να κρατά σκληρή γραμμή, καλό είναι να υπάρξουν από πριν όλες οι απαραίτητες αποσαφηνίσεις...
|