:: euro2day ::















Έτος 17ο Αρ.Φύλλου 854 1 - 5 Αυγούστου 2014


Kαινοτομίες... άλλου τύπου
στις κρατικές συμβάσεις


Εδώ και κάτι χρόνια εμφανίζεται ως startup, χωρίς να είναι εμφανές ποια είναι η ακριβής δραστηριότητα και τι προϊόντα ή υπηρεσίες παρέχει. Εσχάτως φέρεται να έχει ανοίξει και γραφείο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με έναν εκ των ιδρυτών της εταιρείας να δίνει συμβουλές σε νέους επιχειρηματίες για το πώς θα πετύχουν.

Κάποιοι, όμως, άρχισαν να ασχολούνται εντατικά με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας και ανακάλυψαν μια ενδιαφέρουσα πηγή εσόδων. Διαπίστωσαν πως αξιόλογος αριθμός κρατικών οργανισμών αναθέτουν με «πρόχειρους διαγωνισμούς» (των 80.000 και 100.000 ευρώ, όχι τίποτα ψίχουλα) έργα στην εν λόγω «καινοτόμα» εταιρεία. Μάλιστα οι προκηρύξεις ορισμένων εξ αυτών είναι ενίοτε ταυτόσημες με διαφημιστικό υλικό της επιχείρησης... Όταν λέμε ίδιες, εννοούμε πως ολόκληρες παράγραφοι των δύο κειμένων είναι ακριβώς ίδιες.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στους συγκεκριμένους «πρόχειρους διαγωνισμούς» κατατίθενται 2-3 προσφορές. Η πρώτη από την «καινοτόμα» εταιρεία και οι άλλες δύο από στενότατους συνεργάτες της! Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η στήλη «Χαμαιλέων» τουeuro2day.gr, σε τουλάχιστον μία περίπτωση και οι τρεις προσφορές γράφτηκαν από το ίδιο χέρι. Επισημαίνουμε πως πρόκειται για «startup» και όχι για εταιρεία με πολυετή παρουσία στην αγορά.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που διέρχεται τον έκτο χρόνο κρίσης και υποτίθεται πως έχει βάλει σε τάξη τον τρόπο ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων. Όλα αυτά συμβαίνουν με μια εταιρεία που διοικείται από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν προφήτες της καινοτομίας και δίνουν συνεντεύξεις για τα νέα γραφεία τους στις ΗΠΑ.



Η τρόικα πιέζει για... φοροελαφρύνσεις!

Συνήθως, η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που πιέζει για φοροελαφρύνσεις την τρόικα και εκείνη ανθίσταται. Τώρα όμως ακούμε μία περίπτωση όπου η... όλη υπόθεση παίζεται από την ανάποδη πλευρά! Λέγεται λοιπόν πως στις σκέψεις που υπάρχουν για την κατάργηση του ΦΠΑ σε επιτηδευματίες με εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ η τρόικα αντιπροτείνει το ποσό αυτό να ανεβεί στα 25.000 ευρώ, επικαλούμενη και όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν οι «μικροί» εξαιρεθούν από την καταβολή του ΦΠΑ, το ελληνικό δημόσιο θα χάσει πολύ λιγότερα έσοδα (ιδίως σε μια αγορά όπου ήδη δεν κόβονται αποδείξεις...) από το κόστος διαχείρισης που θα εξοικονομήσει. Και πέραν αυτού, ο φορολογικός μηχανισμός θα κερδίσει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να ψάξει σοβαρότερες υποθέσεις. Τέλος, όταν γίνει γνωστό πως ο επιτηδευματίας δεν θα καταβάλει τον ΦΠΑ στο δημόσιο, θα αυξηθούν οι πιέσεις των πελατών του είτε για μειώσεις τιμών είτε κυρίως για έκδοση (νόμιμων) αποδείξεων.

Για να δούμε...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr