:: euro2day ::Έτος 17ο Αρ.Φύλλου 835 21 - 25 Μαρτίου 2014


Eurobank: οι διαβεβαιώσεις στο ΤΧΣ
και η παρέα της Ιρλανδίας


Πακέτο αναλύσεων, τις οποίες εκπόνησαν οι σύμβουλοί της, έστειλε όπως ακούμε η διοίκηση της Eurobank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως μαθαίνουμε, οι αναλύσεις καταρρίπτουν την εδραία πεποίθηση ότι, αν η Eurobank ανακεφαλαιοποιηθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, το ΤΧΣ θα δυσκολευθεί να ανακτήσει τα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 5,83 δισ. ευρώ που έβαλε στην τράπεζα. Οι αναλύσεις επισημαίνουν ότι η κάλυψη της ΑΜΚ από ιδιώτες στο σύνολό της θα καταστήσει τη Eurobank την πρώτη συστημική ιδιωτική τράπεζα και αυτό, σε συνδυασμό με το business plan και τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία, θα επιτρέψει την αποεπένδυση του Ταμείου σε σημαντικά υψηλότερες τιμές. Η Eurobank μάλιστα παρουσίασε και επιστολές από ενδιαφερόμενα σχήματα να μπουν ως anchor investors που δηλώνουν ότι το ενδιαφέρον τους παραμένει αμείωτο...

Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Fairfax να συμμετάσχει ως βασικός επενδυτής (anchor investor) στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Όπως έχει γράψει το euro2day.gr στην τελευταία, γνωστή, συνάντηση που είχε ο Prem Watsa με τη διοίκηση της Eurobank, τον περασμένο Ιανουάριο, το fund δήλωσε το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας που εκπροσωπεί να βάλει ως 1,5 δισ. ευρώ στην ΑΜΚ. Το ενδιαφέρον της ομάδας Fairfax παραμένει έκτοτε στο τραπέζι. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας το οποίο επιφέρει και αλλαγές στην τιμολόγηση.

Κατά τα υπόλοιπα, η ομάδα Fairfax δεσμεύεται να διακρατήσει τις μετοχές της Eurobank για 18 μήνες, ενώ συνδυαστικά η προσφορά είναι αρκετά δυνατή, όπως σχολιάζουν στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.

Ακούμε ότι στην ομάδα της Fairfax συμμετέχει λίγο-πολύ η «παρέα» της Bank of Ireland. Δηλαδή η ομάδα επενδυτών (WL Ross & Co, Fidelity και Capital), που απέκτησε έναντι 1,1 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2011, το 34,9% της ιρλανδικής τράπεζας, συν η Mackenzie. Έχοντας υψηλές υπεραξίες από την επένδυση στην Bank of Ireland, οι παραπάνω επενδυτές είναι ζεστοί για να αποτελέσουν τον στρατηγικό επενδυτή της Eurobank.

Αν οι πληροφορίες ισχύουν, τότε πρόκειται για ιδιαίτερα θετικό νέο. Η απόκτηση στρατηγικής θέσης σε τράπεζα από Fidelity και Capital σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την αλλαγή σελίδας για το Χ.Α. και την οικονομία, καθώς ανακτάται η εμπιστοσύνη από ισχυρά μακροπρόθεσμου ορίζοντα χαρτοφυλάκια.

ΥΓ.: Η Fairfax και η Fidelity συνεργάζονται ήδη στην περίπτωση της Eurobank Properties, καθώς απέκτησαν ποσοστά της εταιρείας και εν συνεχεία συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου.


H κτηματαγορά, τα αυτοκίνητα
και η χρυσή εφεδρεία του... 2%


Όπως κάθε νόμισμα, έτσι και κάθε ποσοτική έρευνα έχει δύο όψεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρόσφατης ποσοτικής έρευνας του ΕΒΕΑ με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», σύμφωνα με την οποία «Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα το 92,5%, απάντησε ότι δεν έχει καμία πρόθεση αγοράς και ακριβού αυτοκινήτου τους επόμενους μήνες. Μόλις το 2% δηλώνει πρόθεση αγοράς ακινήτου, με το ποσοστό να πέφτει μόλις στο 0,5% όταν πρόκειται για την αγορά ακριβού αυτοκινήτου».

Ωστόσο, αν δεχτούμε πως το 2% των ενηλίκων (η έρευνα αφορά σε άτομα 18 ετών και άνω) προτίθεται να αγοράσει ακίνητο τους επόμενους μήνες, τότε μιλάμε για αρκετές δεκάδες χιλιάδες ακίνητα και σίγουρα περισσότερα απ' όσα άλλαξαν χέρια το 2013. Πόσο μάλλον αν συνεκτιμηθεί πως ένα ακόμη 5% των ερωτηθέντων απάντησε «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Ανάλογα είναι τα πράγματα και στο μέτωπο των ακριβών αυτοκινήτων. Αν το 0,5% των ενηλίκων αγοράσει ακριβό αυτοκίνητο, τότε μιλάμε για μια επίδοση πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή.

Πάντως, από το ρεπορτάζ προκύπτει πως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται, εκτός από άνοδο στις πωλήσεις αυτοκινήτων, και αύξηση στις εργασίες σε ακριβές κατοικίες. Άλλωστε, και το αποτέλεσμα του Οικονομικού Βαρόμετρου δείχνει πως οι προσδοκίες είναι ελαφρά βελτιωμένες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση, το γενικότερο κλίμα είναι εύθραυστο και εύκολα αναστρέψιμο. Οπότε, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr