:: euro2day ::Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 817 15 - 19 Νοεμβρίου 2013


Το σχέδιο εξυγίανσης της Sato

Με σημαντική... χρονοκαθυστέρηση φαίνεται να ξανακοιτά η αγορά την περίπτωση της Sato. Η εισηγμένη έχει μπει σε τροχιά οριστικής εξυγίανσης μετά και τη δικαστική απόφαση που ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης που είχε υποβάλει. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι υποχρεώσεις της εταιρείας μειώθηκαν δραστικά από τα 68 στα 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 10 εκατ. αφορούν σε τραπεζικό δανεισμό.

Οι τράπεζες θα κεφαλαιοποιήσουν υποχρεώσεις ύψους 18 εκατ., ενώ στις Εμπορική και Alpha Bank μεταβιβάζονται τα ακίνητα της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα. Όπως μαθαίνει ο Χαμαιλέων, η συμφωνία προβλέπει ότι απομειώνονται υποχρεώσεις σε ανέγγυους πιστωτές κατά το ποσό των 12 εκατ. Στη συμφωνία περιλαμβανόταν χρηματοδότηση εκ μέρους των τραπεζών ύψους 3,5 εκατ., ενώ το κεφάλαιο της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 1 εκατ. με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

Η εταιρεία αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά συνολικό ποσό 19,7 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 37.269.750 μετοχών ονομαστικής αξίας 0,53 ευρώ έκαστη, και οι πληροφορίες που έχουν κάνει τον γύρο της αγοράς αναφέρουν ότι το ενημερωτικό έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ασφαλώς, με την τιμή της ΑΜΚ στο 0,53 ευρώ και την τρέχουσα τιμή της μετοχής χαμηλότερα από το μισό της αύξησης, κάποιοι θα ήθελαν τη μετοχή σε σημαντικά ανώτερα επίπεδα. Ο τίτλος έχει ξεκινήσει κούρσα από το 0,0720 ευρώ (κλείσιμο 8/10) και συνεχίζει τη... βόρεια κίνηση με μικρές διορθώσεις.

ΥΓ.: Σχετικά πρόσφατα, η εισηγμένη ανακοίνωσε τη λειτουργία ενός ακόμη καταστήματος entos στο εμπορικό κέντρο Athensheart.


Τα warrants, οι προτάσεις 6 οίκων
και η... ταμπακέρα


Ένα τεράστιο παιχνίδι πιέσεων και επιδιώξεων έχει στηθεί, όπως αποκαλύπτεται σιγά-σιγά, γύρω από το καθεστώς των warrants της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς. Ήδη το euro2day.gr έχει αποκαλύψει ότι η Lazard και η JP Morgan κατέθεσαν αυτοβούλως πρόταση στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών για αλλαγές στο καθεστώς των warrants.

Η συνέχεια του ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι δεν είναι μόνο η Lazard και η JP Morgan. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι έχουν παραλάβει ηλεκτρονικά έξι συνολικά παρουσιάσεις (!) από Citigroup, UBS, Deutsche Bank, HSBC, Lazard και JP Morgan, που περιλαμβάνουν προτάσεις για αλλαγές στα warrants. Όλες, μάλιστα, κατατέθηκαν αυτοβούλως!

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι και οι παρουσιάσεις συγκλίνουν πρακτικά σε δύο σενάρια, βάσει των οποίων το ΤΧΣ θα μπορούσε να απαγκιστρωθεί από τα warrants.

  • To πρώτο είναι αυτό που παρουσίασε το euro2day.gr. Η παραχώρηση, δηλαδή, στο ΤΧΣ της δυνατότητας να προχωρά σε προαιρετικές δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants Εθνικής, Πειραιώς και Alpha, με αντάλλαγμα μετοχές των παραπάνω τραπεζών. Το Ταμείο είτε θα προσφέρει τις μετοχές με discount, σε σχέση με την τρέχουσα ή τη μεσοσταθμική τους τιμή, είτε θα προσφέρει premium στα warrants. Πρόκειται για παραλλαγές που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.


  • Το δεύτερο σενάριο προτείνει τη θεσμοθέτηση χαμηλότερων τιμών άσκησης σε σχέση με τις προκαθορισμένες. Και αν το πρώτο σενάριο συνεπάγεται αύξηση του κόστους κτήσης του ΤΧΣ και επομένως αύξηση του ρίσκου, το δεύτερο, εφόσον υιοθετηθεί, οδηγεί απευθείας στην εγγραφή ζημίας, καθώς το Ταμείο θα πάρει πίσω λιγότερα λεφτά σε σχέση με αυτά που έβαλε.

Όπως έγραψε το euro2day.gr, οι παραπάνω προτάσεις προς το παρόν δεν εξετάζονται καν από το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ και επομένως δεν έχουν τεθεί καν υπόψη της τρόικας. Πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί η δομή της ιδιωτικοποίησης της Eurobank σε διαπραγμάτευση με την τρόικα και μετά να αποφασίσει η κυβέρνηση αν θα συμπεριλάβει κάποιες από τις προτάσεις στην ατζέντα της συζήτησης με τους επικεφαλής των δανειστών.

Με δεδομένο, μάλιστα, τη ζημία ή το πρόσθετο ρίσκο που προκαλούν στο ΤΧΣ, και επομένως στο Δημόσιο, είναι δύσκολο για την κυβέρνηση και την τρόικα να τις υιοθετήσουν. Εκτός και αν αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης λύσης για την Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους της.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr