:: euro2day ::















Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 815 1 - 5 Νοεμβρίου 2013


Πετρέλαιο: οι συμβάσεις
και τα μηνύματα από το Χιούστον


Αρνητικά μηνύματα για την τακτική που ακολουθεί στην υπόθεση της έρευνας υδρογονανθράκων αρχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση. Αυτά αφορούν στους αργούς ρυθμούς στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τις κοινοπραξίες για τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό και το Κατάκολο (open door), αλλά και την απόφαση να επικυρωθούν οι συμβάσεις από τη Βουλή.

Όπως μαθαίνουμε, από τα διεθνή κέντρα του Upsrteam και κυρίως από το Χιούστον, διαμηνύουν αρμοδίως ότι αν οι συμβάσεις για τις θαλάσσιες περιοχές της Νότιας Κρήτης και του Ιονίου πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή, τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες.

Ως γνωστόν, στις δύο θαλάσσιες περιοχές, η νορβηγική PGS έκανε σεισμικά δύο διαστάσεων, από την ανάλυση των οποίων θα προσδιοριστούν επακριβώς οι περιοχές που θα διατεθούν για έρευνα.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες βιάζονται βέβαια να προκαταλάβουν την ύπαρξη αποθεμάτων, πριν ακόμη ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα. Αν όμως η διαγωνιστική διαδικασία ακολουθήσει τους ρυθμούς του open door και επιπλέον ακουστεί ότι οι συμβάσεις θα κυρωθούν με νόμο, τότε τα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και κυβικά μέτρα αερίου θα τα απολαμβάνουμε αποκλειστικά και μόνο στους... δεκάρικους που θα εκφωνούν οι πολιτικοί.


Οι τράπεζες, το μήνυμα
των «long only» και η κυβέρνηση


Ακούμε ότι στις επαφές που έχουν το τελευταίο διάστημα κυβερνητικοί παράγοντες με στελέχη κορυφαίων επενδυτικών οργανισμών μακροπρόθεσμου ορίζοντα βασικό θέμα συζήτησης αποτελούν οι εξελίξεις στις τράπεζες. Τα στελέχη των «long only» funds διερευνούν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα, επικεντρωνόμενα στο αν θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης.

Οι μακροπρόθεσμοι παίκτες θεωρούν ότι η προσδοκία αλλαγών στους όρους άσκησης των warrants επ' αφορμή της ιδιωτικοποίησης της Eurobank αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των hedge funds. Θεωρούν επομένως, όπως ακούμε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει γρήγορα τι θα γίνει με τις τράπεζες, δηλώνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κυνηγήσουν τιμές στην Ελλάδα, παίζοντας με τους όρους που επιβάλλουν οι «χετζάδες».

Όπως έχει γράψει το euro2day.gr οι πιθανότητες να υπάρξουν γενικής ισχύος αλλαγές στο νόμο περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι μικρές. Παρά ταύτα, όμως, τα δημοσιεύματα επιμένουν και η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη θέση της. Η ταμπακιέρα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι υπό ποιες συνθήκες, και επομένως σε τι αποτιμήσεις, θα γίνει η αλλαγή σκυτάλης.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr