|
Χρηματιστήριο: οι 11 μετοχές που κρατάνε τα ηνία της αγοράς
H ζώνη των 1.160 μονάδων φαίνεται να αποτελεί το κρίσιμο επίπεδο που πρέπει να διασπάσει η αγορά για να εξέλθει από τη μακροπρόθεσμη πτωτική της πορεία από το 2007 και μετά. Την προηγούμενη φορά που ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ήταν κοντά στη ζώνη των 1.160 μονάδων είχε προηγηθεί ράλι τιμών που είχε οδηγήσει την αγορά 45% υψηλότερα, από τις αρχές Απριλίου έως τις 17 Μαΐου. Η ανοδική κίνηση για την περίοδο 8/4 - 17/5 είχε συνοδευτεί από μέση αξία συναλλαγών κοντά στα 80 εκατ. ευρώ.
Τράπεζες: γιατί μπαίνουν στον πάγο οι αποφάσεις για τα «κακά» δάνεια
Πρώιμες και υπερβολικές χαρακτηρίζουν τραπεζικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς τις προσδοκίες, που αναπτύσσονται για άμεσο άνοιγμα του καυτού φακέλου των προβληματικών δανείων, σημειώνοντας ότι προηγούνται κρίσιμα ζητήματα, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα. Κυβέρνηση και αρχές υποχρεούνται να καταρτίσουν νέα στρατηγική για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Κεραυνοί κατά κυβέρνησης και τραπεζών
Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση προβλέπει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας από το 2014 και μετά, ολόκληροι παραγωγικοί κλάδοι που επηρεάζουν θετικότατα την απασχόληση και τις εξαγωγές, εκπέμπουν σήμα κινδύνου, ζητώντας αλλαγή στρατηγικής από κυβέρνηση και τράπεζες πριν να είναι πολύ αργά.
Βουτιά στα εισοδήματα, κραχ στους φόρους
«Πατατράκ» στα έσοδα που βεβαίωσε η ΓΓΠΣ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με τους φορολογούμενους να παίρνουν… εκδίκηση μετά τις αλλεπάλληλες σφαλιάρες στα εισοδήματά τους. Σε απλή γλώσσα, τσάκισαν τα εισοδήματα, την πάτησαν στους φόρους. Όπως προκύπτει από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν φέτος σε σχέση με τις περυσινές, τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων μειώθηκαν κατά 12 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 12,3%, αλλά την ίδια ώρα τα έσοδα που βεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών (και παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα τα εισπράξει), κατρακύλησαν κατά 47% χαμηλότερα.
|
|