Τα σχέδια της ΕΤΕ για τη Ν. Αφρική
Μπορεί το πλάνο αναδιάρθρωσης να προβλέπει πώληση των θυγατρικών σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, FYROM και Αλβανία, αλλά όπως επισημαίνουν στελέχη της Εθνικής ο χρόνος ως το 2017 είναι μακρύς. «Μπορεί το 2015 η ΕΤΕ να έχει εξασφαλίσει από τις πωλήσεις non core business, αλλά και από τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank την απαραίτητη κεφαλαιακή θωράκιση ώστε να έχει πετύχει την ιδιωτικοποίησή της, χωρίς να χρειαστεί να πειράξει τα Βαλκάνια».
Πρόκειται για υπερβολή που αποσκοπεί στο να δείξει ότι οι πωλήσεις τραπεζικών θυγατρικών δεν είναι δεσμευτικές, όπως αυτές των non core business assets, αλλά θα επιστρατευθούν στο βαθμό που απαιτείται για να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες.
Κάποιες πάντως από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό θα πωληθούν όπως και να 'ναι. Η πώληση της παρουσίας της Εθνικής στη Ν. Αφρική για παράδειγμα θα πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου. Προς πώληση θα βγει μάλλον και η θυγατρική στην FYROM.
Στον πάγο τα σχέδια για την Proton
Πάγος ακούμε ότι μπήκε, προς το παρόν, στις σκέψεις αξιοποίησης της άδειας της Proton Bank από τη Eurobank. Τους προηγούμενους μήνες είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα να καταθέσει η Proton Bank αίτηση για άδεια επενδυτικής τράπεζας. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησής της από τη Eurobank, η τελευταία θα διέθετε «κέλυφος» με άδεια επενδυτικής τράπεζας, το οποίο θα μπορούσε πιθανώς να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της μερικής ιδιωτικοποίησης.
Υπήρξε μάλιστα και η πιο προχωρημένη ιδέα να περάσουν υπό την Proton τα τμήματα Asset Management και Private Banking της Eurobank. Αυτή η σκέψη όμως εγκαταλείφθηκε για την ώρα, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που θα ανέκυπταν στη λειτουργία του ομίλου.
Όσο για την αξιοποίηση του κελύφους της Proton ως... άδεια επενδυτικής τράπεζας, θα επανεξεταστεί αργότερα. Προς το παρόν θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα καθώς με αυτήν τη μορφή ανανεώθηκε πρόσφατα η άδεια.
|