:: euro2day ::















Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 810 27 - 1 Οκτωβρίου 2013


Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση

Νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει η κυπριακή κυβέρνηση (με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών κομμάτων), με στόχο την αποκλιμάκωση των δανειστικών επιτοκίων. Όσο και αν η κίνηση είναι εκτός των πλαισίων της αγοράς, η ουσία είναι πως όλες οι οικονομίες σε περίοδο κρίσης έχουν ανάγκη από την ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων.

Το ίδιο προφανώς ισχύει και στην Ελλάδα, όπου μάλιστα οι επιχειρήσεις θεωρούν πως οι μέχρι τώρα κινήσεις των τραπεζών στο συγκεκριμένο μέτωπο είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Οι επιχειρηματίες δεν θα ήθελαν απλώς μια μείωση της τάξεως των 200-300 μονάδων βάσης μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, αλλά και γενικότερες αναδιαρθρώσεις στο δανεισμό τους, μέσα από τις οποίες 3Πρώτον, θα προκύψει μια γενναία επιμήκυνση των υποχρεώσεών τους με ένα σαφώς χαμηλότερο ύψος επιτοκίου.

Και δεύτερον, θα πρέπει οι αποπληρωμές των πρώτων δύο ή τριών ετών (μέχρις ότου αρχίσει να ανακάμπτει ουσιαστικά η οικονομία) να είναι περιορισμένες, προκειμένου οι επιχειρήσεις να πάρουν τις απαραίτητες ανάσες ρευστότητας και να αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν κανονικά.

Όλα αυτά βέβαια οι τράπεζες θα μπορούσαν να τα συζητήσουν για όσους βασικούς μετόχους δείξουν «διάθεση συνεργασίας» και κατά προτίμηση καταβάλουν και αυτοί από τη δική τους τσέπη κάποιο τμήμα του όλου ανοίγματος.


Κέρδισε στα «μικρά»,
απομένουν τα «μεγάλα»

Σε παράλληλη πορεία κινείται εδώ και καιρό ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., με την κυβέρνηση να κερδίζει σε κάποια σημεία ή έστω να παίρνει παρατάσεις, αλλά τελικά τα σοβαρά σημεία που θα κρίνουν το «παιχνίδι» παραπέμπονται στο μέλλον. Γι' αυτό άλλωστε και δεν βλέπουμε αξιοσημείωτη ανοδική ώθηση στο ταμπλό.

Τι λοιπόν κέρδισε η ελληνική οικονομία κατά το τελευταίο διάστημα; Να εμπεδώσει στην κοινή γνώμη και στην τρόικα πως το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα και πως η φετινή χρονιά θα κλείσει με ύφεση χαμηλότερη του 4,2% που προέβλεπε αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (και του 4,5%-5% που προέβλεπε η πλειονότητα των ξένων και εγχώριων οίκων).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που για πρώτη φορά, οι ξένοι οίκοι που αναμένουν θετικό ΑΕΠ για την Ελλάδα από την επόμενη χρονιά είναι περισσότεροι από εκείνους που αναμένουν συνέχιση της πτώσης.

Αυτό που κέρδισε η κυβέρνηση είναι να αποφύγει τις παρενέργειες ενός καυτού Σεπτεμβρίου, καθώς το απεργιακό μέτωπο στα σχολεία και στην υγεία δεν φαίνεται να έπιασε τους στόχους των διοργανωτών του.

Τέλος, μια σχετικά θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση είναι η μηνιαία αναβολή που πήρε από τον τρόικα, προκειμένου να παρουσιάσει τοπρόγραμμα κινητικότητας, διαθεσιμότητας, απολύσεων στον άμεσο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όλα αυτά όμως, σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετά προκειμένου να πείσουν τις αγορές ότι τα χειρότερα πέρασαν και πως το 2014 θα αρχίσουμε με βεβαιότητα να βλέπουμε τα πράγματα να βελτιώνονταΚαι αυτό γιατί το σύνολο σχεδόν των προκλήσεων (αναχρηματοδότηση εταιρειών, προώθηση ΕΣΠΑ, πρόοδος ιδιωτικοποιήσεων, πάταξη φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής) βρίσκεται μπροστά μας και θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Όσο για τη μεγάλη νίκη της Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, δεν είναι γνωστό αν και κατά πόσο θα μεταβάλει τη στάση του Ευρωπαϊκού Βορά απέναντι στην Ελλάδα.

Πολλοί παρατηρητές πάντως υποστήριζαν πως η γερμανική οπτική δεν θα άλλαζε ουσιαστικά, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως με τη γερμανική στάση κινούνται παράλληλα και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αντίθετα οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (βλέπε Γαλλία και Ιταλία) καλούν την Ελλάδα «να... τηρήσει τις δεσμεύσεις της».



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr