:: euro2day ::















Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 801 26 - 30 Ιουλίου 2013


H Ελλάδα, το Χ.Α.
και οι γερμανικές εκλογές


Μια άνετη σχέση με Γερμανία και τρόικα μέχρι τις γερμανικές εκλογές και στη συνέχεια μια εντονότερη πίεση προς την ελληνική πλευρά από τους Ευρωπαίους δανειστές μας βλέπουν οι περισσότεροι. Μάλιστα, ορισμένοι κύκλοι το... τεντώνουν το θέμα, υποστηρίζοντας πως η Γερμανία είτε επιδιώκει να βγάλει κάποια «άτακτα παιδιά» από την Ευρώπη είτε να μετατρέψει τον ευρωπαϊκό Νότο σε αποικία της προκειμένου να αποκτήσει τα «φιλέτα» χωρών όπως η Ελλάδα, έναντι πινακίου φακής. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε νέα οικονομικά μέτρα θα ληφθούν μέσα στο 2013, ενώ από επενδυτικής πλευράς αναμένεται νέα υποχώρηση στις τιμές των μετοχών και των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Τα πράγματα ωστόσο μοιάζουν να είναι περισσότερο σύνθετα. Αν η Γερμανία ήθελε να αποβάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, τότε δεν θα προχωρούσε σε τόσο μεγάλες εκταμιεύσεις δανείων, γιατί ας μην ξεχνάμε πως μέχρι τις γερμανικές εκλογές η Ελλάδα θα έχει εισπράξει το μεγαλύτερο ποσό του δανείου που προβλέπεται από το μνημόνιο και, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, το σύνολο του ποσού! Με άλλα λόγια, όσο περνάει ο καιρός και η Ελλάδα συνεχίζει να δανειοδοτείται από τον Βορρά, το πρόβλημα της Ελλάδας γίνεται περισσότερο πρόβλημα του Βορρά και λιγότερο πρόβλημα της... Ελλάδας.

Αν, επίσης, οι Γερμανοί ενδιαφέρονταν να εξαγοράσουν... «μπιρ παρά» τα ελληνικά «φιλέτα», όλο και κάποια προδιάθεση θα είχαν δείξει. Ωστόσο, τον ΟΠΑΠ τον απέκτησαν Τσέχοι, τη ΔΕΣΦΑ Αζέροι, για τη ΔΕΠΑ ενδιαφέρθηκαν αρχικά Ρώσοι, για το λιμάνι του Πειραιά Κινέζοι, για την ΤΡΕΝΟΣΕ Ρώσοι και Κινέζοι, για το Ελληνικό μάλλον Καταριανοί...

Γερμανούς μέχρι τώρα δεν είδαμε και δεν ακούσαμε, πέρα ίσως από κάποιες κουβέντες για το ενεργειακό πρόγραμμα «Helios», πρόγραμμα μάλιστα που φαίνεται να έχει παραπεμφθεί ήδη στις ελληνικές καλένδες.

Αυτό όμως που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες πολίτες (και φυσικά τους επενδυτές) είναι το ποιο θα είναι το... «μπόνους» -ή, καλύτερα, το αναγκαίο στήριγμα- που θα πάρει η χώρα, σε περίπτωση που καταφέρει να σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013. Να σημειωθεί πως γι' αυτήν την ελάφρυνση της Ελλάδας έχει δεσμευτεί το Eurogroup από το Νοέμβριο του 2012.

Η ουσία είναι πως η Γερμανία απορρίπτει τη λέξη «κούρεμα» όχι ενδεχομένως μόνο για προεκλογικούς λόγους, αλλά και γιατί φοβάται μήπως κάτι τέτοιο ζητηθεί και από τις άλλες χώρες του Νότου. Ο κ. Σόιμπλε επίσης συμπλήρωσε πως το κούρεμα δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα στο ζήτημα της ρευστότητας, καθώς ήδη τα δάνεια του επίσημου τομέα έχουν πολύ απομακρυσμένες λήξεις και είναι πολύ χαμηλού επιτοκίου. Αντίθετα, ο κ. Σόιμπλε δείχνει υπέρμαχος ενός σχεδίου πρόσθετης χρηματοδότησης, όχι του δημοσίου, αλλά των ελληνικών επιχειρήσεων, για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια ή και για κεφάλαιο κίνησης τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες.

Με άλλα λόγια, κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της Ελλάδας, κυρίως γιατί δεν φαίνεται να έχει συμφέρον από κάτι τέτοιο (αν πέσει η Ελλάδα θα χαθούν τα πάνω από 100 δισ. ευρώ που έχουν δανείσει και θα τεθούν σε κίνδυνο μεγάλα ποσά που έχει δανείσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα). Άλλωστε, ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, κ. Λουκ, πως «η Ευρώπη έχει αρχίσει να βάζει νερό στο κρασί της».

Αντίθετα, το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι να σημειώσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα και κυρίως να καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία μέσα στο 2014. Κι αυτό γιατί οι πολλές εξαγγελίες για ιδιωτικοποιήσεις, επανεκκινήσεις έργων, προσελκύσεις ξένων επενδυτών, τόνωση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να. μείνουν εξαγγελίες.


Ποιες εισηγμένες ποντάρουν...
στο φθινόπωρο!


Με ενδιαφέρον περιμένουν πολλές εισηγμένες το φθινόπωρο, καθώς ελπίζεται πως θα «ανοίξουν» κάμποσες δουλειές σε μια σειρά από κλάδους, με κινητήρια δύναμη τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα, η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων που τώρα αναμένεται κάπου προς το τέλος του φθινοπώρου, θα δώσει πολύ σημαντικό όγκο εργασιών στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και J&P Άβαξ) ξεμπλοκάροντας ένα μεγάλο κομμάτι του ανεκτέλεστου υπόλοιπου των συμβάσεών τους.

Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με τις δουλειές του εξωτερικού και την εκμετάλλευση των ήδη ολοκληρωμένων επενδύσεων (Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, ενεργειακές μονάδες), είναι σε θέση να δώσουν ώθηση στα αποτελέσματα των εταιρειών μέσα στην επόμενη τριετία. Πιο «μακριά» από χρονικής άποψης βρίσκεται η υλοποίηση άλλων έργων, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι και το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Από την εκτέλεση των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, αξιοσημείωτες δουλειές περιμένουν και εισηγμένες εταιρείες άλλων κλάδων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι παρακάτω:

Εταιρείες σιδήρου-χάλυβα: Οι μεγάλοι οδικοί άξονες, αλλά και πολλές μικρότερες επενδύσεις που γίνονται μέσω του ΕΣΠΑ επιδρούν καταλυτικά στη ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου. Στις εισηγμένες που θα «αναθαρρήσουν» μετά τα βαριά πλήγματα που έχουν δεχτεί από την πολυετή κρίση, συγκαταλέγονται οι ΣΙΔΕΝΟΡ, Μπήτρος, Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου.

Τσιμεντοβιομηχανίες: Προφανώς θα υπάρξουν κάποια οφέλη και για τις εγχώριες εισηγμένες τσιμεντοβιομηχανίες Τιτάν και ΑΓΕΤ Ηρακλής, πλην όμως το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου των εταιρειών αυτών προέρχεται από την κατοικία, τομέας που συνεχίζει να παρουσιάζει υποχώρηση.

ΕΛΤΡΑΚ: Αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα εκσκαπτικά μηχανήματα της Caterpillar, με μεγαλύτερο πελάτη τους κατασκευαστικούς ομίλους.

Mevaco: Εταιρεία μεταλλικών κατασκευών που συχνά προμηθεύει τον κατασκευαστές έργων με σειρά προϊόντων (π.χ. τα μεταλλικά μέρη στα τούνελ και στις σήραγγες).

Γενική Εμπορίου: Η ζήτηση των προϊόντων της εισηγμένης επηρεάζεται από το ύψος των επενδύσεων που γίνονται τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Στον κλάδο της πληροφορικής τώρα, έχουν ήδη αρχίσει να ανατίθενται κάποια έργα από το ΕΣΠΑ και πολύ σημαντικότερες συμβάσεις αναμένεται να προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους. Οι εταιρείες πληροφορικής αναμένεται αυτή τη φορά να είναι επιλεκτικές στο κομμάτι των έργων που θα διεκδικήσουν, δίδοντας έμφαση στα έργα που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και που πιστεύουν πως θα χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα. Μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών που θα διεκδικήσουν τέτοια έργα είναι οι Uni Systems (θυγατρική της Quest Holdings), Byte Computers, Space Hellas, Profile, Altec, Q&R.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr