:: euro2day ::Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 798 5 - 9 Ιουλίου 2013


ΕΟΠΥΥ: όταν το κράτος... πουλάει τρέλα!

Τη μια αρνητική έκπληξη μετά την άλλη δοκιμάζουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, καθώς τρίμηνο με το τρίμηνο, η κυβέρνηση τους. παίρνει άλλο ένα δάχτυλο, χωρίς παράλληλα να τηρεί καμιά υπόσχεσή της και χωρίς φυσικά να τηρεί τους νόμους του κράτους.

Τον Νοέμβριο του 2012, λοιπόν, η κυβέρνηση μείωσε μονομερώς τα τιμολόγια προς τους παρόχους της ιδιωτικής υγείας, υποσχόμενη ότι:

  1. αμέσως μετά τον ερχομό της δόσης του Δεκεμβρίου από την Ευρώπη θα αποπλήρωνε τις υποχρεώσεις των ταμείων από το 2007 (ή έστω ένα μεγάλο τμήμα αυτών)


  2. και θα νομοθετούσε τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ των δύο πλευρών, όπου τουλάχιστον οι κλινικάρχες δεν θα κινδύνευαν να πάνε φυλακή όταν το κράτος τους χρωστούσε πολύ περισσότερα χρήματα απ' ό,τι χρώσταγαν αυτοί σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία.

Λίγο καιρό αργότερα, μέσα στο 2013, η κυβέρνηση πέρασε νόμο στη Βουλή, όπου «κούρεψε» μονομερώς τις παλαιές υποχρεώσεις των ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα και πάλι με τις ίδιες υποσχέσεις: πως πολύ σύντομα θα αποπλήρωνε τις υποχρεώσεις των ταμείων από το 2007 (ή έστω ένα μεγάλο τμήμα τους) και πως θα νομοθετούσε τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ των δύο πλευρών.

Τώρα λοιπόν έρχεται η κυβέρνηση μέσω του νέου υπουργού -οι αποφάσεις ωστόσο φαίνεται να είχαν ουσιαστικά ληφθεί εδώ και καιρό- και επιβάλλει νέο κούρεμα (γύρω ή και πάνω από 40%) στις φετινές εισπράξεις των κλινικών, αυτή τη φορά με την αιτιολογία ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πέσει έξω στο φετινό προϋπολογισμό του κατά περίπου 177 εκατ. ευρώ...

Το Υπουργείο μάλιστα δεν δίνει καμιά εξήγηση και κανένα στοιχείο στους κλινικάρχες για να αποδείξει αν και πόσο ξέφυγε ο προϋπολογισμός, αλλά αντίθετα τους αναφέρει πως το κούρεμα είναι υποχρεωτικό για να εισπραχθεί η δόση των 8,1 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

ΥΓ.1: Ναι, καλά μαντέψατε! Η κυβέρνηση υπόσχεται και πάλι πως θα πληρωθούν (έστω και κουρεμένες) οι παλαιές οφειλές, ενώ ο υπουργός ζήτησε προθεσμία να ενημερωθεί για το αν μπορεί να κάνει κάτι με το ζήτημα του συμψηφισμού των οφειλών!

ΥΓ.2: Λέτε να υπάρξει νέος επενδυτής που να θελήσει να βάλει τα χρήματά του στον κλάδο της υγείας στην Ελλάδα έπειτα απ' όλα αυτά;

ΥΓ.3: Τα περισσότερα λεφτά που θα «εξοικονομήσει» ο ΕΟΠΥΥ θα γίνουν επισφάλειες για τις τράπεζες (που μετοχικά ελέγχονται από το κράτος) και τα ασφαλιστικά ταμεία (τα ελλείμματα των οποίων χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες)...


Οι βασικοί μέτοχοι πληρώνουν...

«Κάτι παραπάνω» έχει κοστίσει για τους βασικούς της μετόχους της Audiovisual (οικογένεια Βαρδινογιάννη), η οικονομική κρίση. Η εισηγμένη, που κατά την περίοδο των παχιών αγελάδων της ελληνικής οικονομίας σημείωνε αξιοσημείωτα κέρδη, μπήκε σε έντονα πτωτική φάση με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και οι βασικοί της μέτοχοι, σε πρώτη φάση, κάλυψαν το σύνολο σχεδόν της αύξησης κεφαλαίου του Μαρτίου 2010 που τελικά διαμορφώθηκε στα 19,7 εκατ. ευρώ.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν διευκολύνει ταμειακά την εισηγμένη με 11 εκατ. ευρώ (7,52 εκατ. η εταιρεία Stoneman Holdings και 3,63 εκατ. η Doson Investments). Και προσεχώς, θα καταβάλουν άλλα 9 εκατ. ευρώ (μέσω Doson Investoments).

Αυτά τα 20 εκατομμύρια θα λάβουν τη μορφή νέων προνομιούχων μετοχών, που θα αγοραστούν έναντι 0,70 ευρώ η μία, όταν η τρέχουσα τιμή του κοινού τίτλου στο ταμπλό κυμαίνεται μόλις γύρω στα 0,30 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι, οι νέες προνομιούχες μετοχές θα είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμες σε κοινές μετά την πάροδο πενταετίας και όποια στιγμή οι κάτοχοί τους το θελήσουν μέσα στην πενταετία.

Στο ουσιαστικό κομμάτι, τώρα, οι βασικοί μέτοχοι βάζουν άλλα 9 «ζεστά» εκατομμύρια ευρώ και όπως φαίνεται οι πιστώτριες τράπεζες θα συμφωνήσουν στην αναχρηματοδότηση του καθόλου ευκαταφρόνητου δανεισμού της εισηγμένης.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου 2013, η Audiovisual είχε καθαρό τραπεζικό δανεισμό γύρω στα 115 εκατ. ευρώ, όταν το EBITDA του πρώτου φετινού τριμήνου ήταν 164.000 ευρώ και οι καθαρές ζημίες 2,55 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσα από την αύξηση κεφαλαίου η εισηγμένη θα βελτιώσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση και θα πάρει κάποιες «ανάσες» για να συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει. Στόχος η επάνοδος της Audiovisual σε «κατάσταση ισορροπίας» και ας μην ξεχνάμε τη διατυπωμένη πρόθεση του ομίλου να δραστηριοποιηθεί ενεργά στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών, όποτε φυσικά αυτή «ανοίξει».Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr