:: euro2day ::Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 796 21 - 25 Ιουνίου 2013


Τραπεζικές δυσκολίες στην Κύπρο

Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος στην Κύπρο με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς: α) το εγχείρημα ήταν δύσκολο από την αρχή, β) η διαρχία μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας αποτέλεσε τροχοπέδη σε μια περίοδο όπου οι δύο πλευρές θα έπρεπε να λειτουργούν σαν μια γροθιά, γ) οι καθυστερήσεις στην αντίδραση της κεντρικής τράπεζας ήταν παροιμιώδεις.

Θυμίζουμε πως μετά τον «αποκεφαλισμό» του συνόλου σχεδόν των τραπεζικών στελεχών της Κύπρου, χρειάστηκαν μήνες μέχρις ότου «επιστρατεύσουν» από τον Ελλάδα τον κ. Σορώτο (τελευταίο διοικητή της Aspis Bank).

H ουσία είναι πως, παρά τις μεγάλες θυσίες που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι εργαζόμενοι (μειώσεις αποδοχών έως 30%, περικοπές επιδομάτων έως 50% και εκτεταμένο πρόγραμμα αφυπηρέτησης), η. άσκηση φαίνεται να έχει μεγάλες δυσκολίες και δεν είναι φυσικά τυχαία η επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για ακύρωση της απορρόφησης της «καλής Λαϊκής» από την Τράπεζα Κύπρου.

Τα πράγματα λοιπόν στην πράξη φαίνονται πολύ δυσκολότερα απ' ό,τι στη θεωρία. Και πολλοί επισημαίνουν πως, αν εφαρμόζονταν οι αποφάσεις του πρώτου Eurogroup της 18ης Μαρτίου, τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερα για όλους. Ίσως...


Αποκατάσταση της ηρεμίας ή.

Με την επικείμενη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, θα αρχίσουν να μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά στον τραπεζικό κλάδο και επίσης αναμένεται να επανέλθει σε «κανονικούς ρυθμούς» η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι πρόσφατες εκδόσεις των τριών χρηματοπιστωτικών ομίλων. Πολλά βέβαια θα κριθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πολιτικής σταθερότητας, ωστόσο δεν λείπουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι το γενικότερο ανοδικό momentum σε οικονομία και χρηματιστήριο δεν χάθηκε και μάλιστα τώρα οι αποτιμήσεις είναι χαμηλότερες από πριν.

Για παράδειγμα με βάση το κλείσιμο της 18ης Ιουνίου, ο ΟΤΕ βρισκόταν στα 6,36 ευρώ με σχετικά πρόσφατο μέγιστο τα 7,80, ο ΟΠΑΠ στα 6,75 με πρόσφατο μέγιστο τα 8,27, η Folli Follie στα 16,37 με πρόσφατο μέγιστο τα 17,80, η ΔΕΗ στα 7,40 με πρόσφατο μέγιστο τα 8,49 και ο Fourlis στα 2,48 με πρόσφατο μέγιστο τα 2,95.

Ωστόσο, η πλειονότητα των επενδυτών παραμένει ιδιαίτερα διστακτική, διαπιστώνοντας πως ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα είναι καθόλου εύκολος και πως από τις τελευταίες έντονες διακυμάνσεις της αγοράς βρέθηκαν πολλοί μικροεπενδυτές που κατέγραψαν μεγάλες απώλειες και αυτό θα έχει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του στην πορεία του Χ.Α. (μεταξύ άλλων, βλέπε και χαμηλό όγκο συναλλαγών).Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr