:: euro2day ::















Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 795 14 - 18 Ιουνίου 2013


Βίοι αντίθετοι για Ζάμπα και 3Α

Η διοίκηση της Εριουργίας Τρία Άλφα έχει προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να ξεπεράσει τον απαιτούμενο (από τις χρηματιστηριακές αρχές) ελάχιστο ετήσιο τζίρο των 2 εκατ. ευρώ και έτσι να παραμείνει στο ταμπλό του Χ.Α.

Προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκε μόνο κατά το ποσοστό συμμετοχής των βασικών μετόχων (μείωση δανεισμού, προσπάθεια επέκτασης στον ευρύτερο χώρο των ΑΠΕ) και τώρα επιχειρεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα φέρει προς ψήφιση στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Το αντίθετο ακριβώς συνέβη με την περίπτωση της ΖΑΜΠΑ, που «αμαχητί» επέλεξε τον δρόμο της εξόδου από το ταμπλό. Και αντί να δώσει μια «γενναία» επιστροφή κεφαλαίου, επέλεξε να μοιράσει στους μετόχους κάτι... ψίχουλα: κάπου 270.000 ευρώ μέσω του μερίσματος (0,27 ευρώ ανά μετοχή, με συνολικό αριθμό μετοχών 1.002.280) και κάπου 1,6 εκατ. ευρώ μέσα από την προτεινόμενη επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,6 ευρώ ανά μετοχή.

Αντίθετα, θα παραμείνουν στο ταμείο της (μη εισηγμένης πλέον) ΖΑΜΠΑ πάνω από 10 εκατ. ευρώ (εντελώς ανεκμετάλλευτα εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, καθώς στις 31/3/2013 στο ταμείο της λίμναζαν 12,4 εκατ. ευρώ). Γιατί άραγε; Η επικείμενη τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδίως αν συνεκτιμηθεί πως αναμένεται να παρουσιαστούν (όπως και την τελευταία διετία) μέτοχοι μειοψηφίας με ποσοστό άνω του 5% και πολύ καλές... χρηματιστηριακές γνώσεις.


Ακίνητα: πρόλαβαν τη μεγάλη γκάφα

Ανακούφιση επικρατεί στην αγορά ακινήτων, μετά τη στροφή του Υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της φορολόγησης των ακινήτων. Κι αυτό γιατί πιστεύουν πως η διαφαινόμενη πλέον αυτοτελής φορολόγηση κάθε ακινήτου είναι πολύ προτιμότερη από την υιοθέτηση προοδευτικού συντελεστή επιβάρυνσης, ο οποίος θα αυξάνεται με την αξία των συνολικών ακινήτων που διαθέτει κάθε πολίτης.

Το σκεπτικό είναι πως, αν εφαρμοζόταν η προοδευτική φορολόγηση, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να επενδύσουν στα ακίνητα όσοι ιδιώτες και όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη σημαντική θέση σε αυτά.

Άρα, με λίγα λόγια, θα απέτρεπε από την αγορά ακινήτων τους «πλούσιους» Έλληνες. Θα απέτρεπε φυσικά τις αγορές και από τους πλούσιους ξένους, που ενδεχομένως να ήθελαν να διαθέσουν κάποια σημαντικά ποσά για να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, η προοδευτική φορολογία θα βύθιζε κι άλλο τη ζήτηση στην αγορά, ρίχνοντας περισσότερο τις τιμές των ακινήτων και βυθίζοντας ακόμη πιο χαμηλά την πάλαι ποτέ λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας, τον ευρύτερο χώρο της οικοδομής.

Επιπλέον, θα υπερφορολογούσε... παιδιά και άλλα άτομα με μεγάλη ακίνητη περιουσία και χαμηλά εισοδήματα, τα οποία ούτε τους φόρους θα μπορούσαν να πληρώσουν, αλλά ούτε και τα ακίνητά τους θα μπορούσαν (λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας) να πουλήσουν. Κι όμως, η προοδευτική φορολόγηση είχε λάβει την έγκριση και των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr