:: euro2day ::















Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 794 7 - 11 Ιουνίου 2013


Euromedica: το «μπαλάκι»
τώρα στις τράπεζες


Σημαντικές αποφάσεις πρέπει να πάρουν οι τράπεζες και στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, καθώς το δημόσιο εξακολουθεί να μην πληρώνει και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πολλών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων διογκώνονται.

Από τις εισηγμένες εταιρείες, η Euromedica έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας και η διοίκησή της «έβαλε στο τραπέζι» προσύμφωνο με ελβετικό fund όπου οι ξένοι θα καταβάλουν σε πρώτη φάση 100 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς (θα τα εισπράξουν προφανώς κατά κύριο λόγο οι τράπεζες) και προφανώς οι τράπεζες από την άλλη πλευρά θα πρέπει να προχωρήσουν σε επιμήκυνση δανεισμού και σε κάποιου είδους «κούρεμα». Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επισήμανση της εταιρείας πως η συμφωνία «τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των εμπλεκόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων».


Απροθυμία για τα ακίνητα

Συνολικότερα, όσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον των ξένων να επενδύσουν στην Ελλάδα και μάλιστα σε εταιρείες με μεγάλο δανεισμό και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τόσο περισσότερο οι τράπεζες θα καλούνται να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, που μέχρι σήμερα αποφεύγουν. Ωστόσο, η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων οδεύει προς το τέλος της και έτσι σύντομα θα μπούμε σε εποχές... εντονότερης δράσης.

Αντίθετα, ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και οι τράπεζες δείχνουν πρόθυμες να μπλεχθούν στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, όχι μόνο φέτος (το απαγορεύει άλλωστε ο νόμος) αλλά ούτε και στο άμεσο μέλλον.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, κ. Σκορδά, μπορεί μεν να θίγουν ένα υπαρκτό πρόβλημα και να θέτουν κάποιους προβληματισμούς, ωστόσο οι διοικήσεις των τραπεζών δεν φαίνεται να έχουν πειστεί πως θα πρέπει να συναινέσουν σε μια κίνηση που θα προκαλέσει τόσο μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις, χωρίς να φαίνεται πως μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη.

Κάποιοι, πάντως, θεωρούν πως, εάν προηγείτο η ψήφιση ενός νόμου που θα προστάτευε για αρκετό ακόμη χρόνο τα νοικοκυριά, ίσως θα μπορούσαν να πουληθεί (προφανώς με μεγάλο discount) μέρος των δανείων αυτών σε επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού. Ίσως. Ωστόσο, μέχρι σήμερα σαφώς μεγαλύτερο αρχικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων, τομέας χωρίς πολιτικές αντιδράσεις. Όπου και εκεί, βέβαια, λίγα πράγματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr