:: euro2day ::















Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 787 19 - 23 Απριλίου 2013


Τεχνικές Εκδόσεις: δυστυχώς,
χρωστούσαν λίγα!


Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι Τεχνικές Εκδόσεις (μια εταιρεία με ιδιαίτερο στίγμα στον χώρο του περιοδικού τύπου) συγκαλούν έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα το ερώτημα της συνέχισης ή της διακοπής των δραστηριοτήτων τους. Οι λόγοι είναι προφανείς:

  • Η διαφημιστική δαπάνη είναι έντονα πτωτική.


  • Η κατάσταση στην αγορά του αυτοκινήτου είναι... απερίγραπτη.


  • Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είναι αρνητικά (-1,19 εκατ. στις 21/12/2012).


  • Τα αποτελέσματα είναι ζημιογόνα (-1,38 εκατ. το 2012).


  • Δυνατότητα δανεισμού από τις τράπεζες δεν υπάρχει.


  • Και οι βασικοί μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν φρέσκο χρήμα (καταψήφισαν την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για αύξηση κεφαλαίου με μετρητά)...

Η εταιρεία από την πλευρά της θεωρεί «απρόσμενη και αδικαιολόγητη την (περσινή) καταγγελία από την Εθνική Τράπεζα, σύμβασης δανείου 517.000 ευρώ, η οποία επιδείνωσε το πρόβλημα της ρευστότητας». Επιπλέον, έχει εκπονήσει πρόγραμμα βιωσιμότητας, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε δραστικές μειώσεις κόστους και μετεγκατάσταση έδρας.

Από την πλευρά μας, ούτε θέλουμε, αλλά ούτε και μπορούμε να κρίνουμε την απόφαση των τραπεζών να τραβήξουν το χαλί από την εισηγμένη. Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως στις 31/12/2012 ο καθαρός δανεισμός των Τεχνικών Εκδόσεων ήταν μόλις 913.000 ευρώ! Ενδεχομένως, αν η εισηγμένη χρωστούσε πολύ περισσότερα ποσά στις τράπεζες, οι τελευταίες να σκέφτονταν περισσότερο το όλο ζήτημα.

Αυτό άλλωστε ακούγεται πολύ συχνά στην επιχειρηματική πιάτσα: Αν δηλαδή χρωστάς λίγα, το πρόβλημα το έχεις εσύ. Αν όμως χρωστάς πολλά, τότε το πρόβλημα το έχουν οι δανειστές σου...

ΥΓ.: Το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης των εντεινόμενων οικονομικών προβλημάτων προκειμένου να εκδοθούν τα περιοδικά. Ο Χριστόφορος Κάσδαγλης, συνεργάτης των «4 Τροχών», ναυαρχίδας των περιοδικών των ΤΕΚΔΟ, στο προσωπικό του blog υπογραμμίζει ότι το περιοδικό μάλλον δεν υπάρχει πια. «Restart ήταν ο γενικός τίτλος του τελευταίου τεύχους - η πιο βραχύβια επανεκκίνηση που έγινε ποτέ», σημειώνει χαρακτηριστικά...


ΧΑΚ: προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του

Πίστωση χρόνου ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να ενταθούν οι ευρύτερες αναπτυξιακές προσπάθειες της διοίκησής του, χρειάζεται το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Η τρέχουσα εικόνα βέβαια, μόνο καλή δεν είναι και φυσικά ούτε και θα μπορούσε να είναι.

Με τις δύο παραδοσιακά ισχυρότερες μετοχές του να βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης, με τους πολίτες να μην μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις τράπεζες και με προσδοκώμενο ρυθμό αρνητικής ανάπτυξης γύρω στο 9%, είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα.

Ενδεικτική είναι η εικόνα της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της 15ης Απριλίου: όγκος συναλλαγών στις μετοχές μόλις 74.648,29 ευρώ (186 συναλλαγές), εκ των οποίων τα 67.667 ευρώ αφορούσαν έναν μόνο τίτλο (Ελληνική Τράπεζα). Επιπλέον, έξι μετοχές κατέγραψαν άνοδο, τέσσερις υποχρεώθηκαν σε πτώση, δύο παρέμειναν αμετάβλητες και 97 μετοχές δεν ήταν διαπραγματεύσιμες καν...

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως στο ΧΑΚ δεν υπάρχουν αρκετές αξιόλογες εταιρείες, οι οποίες ενδεχομένως να διαπραγματεύονται και σε ελκυστικές αποτιμήσεις.

Το ΧΑΚ επίσης είχε ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες διεθνοποίησής του με τη δημιουργία Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ Χ.Α. και ΧΑΚ να αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα. Είχαν γίνει κατά καιρούς επαφές με διάφορες χώρες για μεταξύ τους συνεργασίες σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει να επιταχυνθούν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η διοίκηση του ΧΑΚ δηλώνει πως μπορεί να επλήγη σε μεγάλο βαθμό ο τραπεζικός τομέας, ωστόσο οι επιπτώσεις στους άλλους κλάδους της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου είναι έμμεσες και όχι άμεσες.

Το τελευταίο διάστημα τέσσερις εταιρείες από το εξωτερικό προσέγγισαν τη διοίκηση του ΧΑΚ με στόχο την εγγραφή τους. Το μέγεθος των εταιρειών αυτών βέβαια δεν είναι σε θέση να υποκαταστήσει το χαμένο τζίρο των δύο μεγάλων τραπεζών, ωστόσο θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα.

Ακούγεται επίσης πως ήδη στην Κύπρο έχουν αρχίσει να καταφτάνουν εκπρόσωποι από venture capitals και private equities για να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαγοράς ποσοστών σε τοπικές εταιρείες που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε βάθος χρόνου. Στόχος τους είναι να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες της κρίσης.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr