Μπήκε στο κάδρο... ολόκληρη η Ευρώπη!
Κανείς δεν είναι σίγουρος για το αν τελικά μιλάμε για ναυάγιο ή για αναβολή της συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank. Κανείς επίσης δεν πιστεύει ότι η ματαίωση ενός τέτοιου deal αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας.
Ωστόσο, είναι μια ακόμη απόδειξη πως η Ευρώπη δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει το συστημικό πρόβλημα του ευρώ και των τραπεζών της με σοβαρό και μακροχρόνιο σχεδιασμό, αλλά με σπασμωδικές κινήσεις περιστασιακού χαρακτήρα.
Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις αντιφατικές δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρώπης σχετικά με την ασφάλεια των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ, με τον «σκληρό» Σόιμπλε να παίζει αυτήν τη φορά τον ρόλο του καλού και τους κοινοτικούς αξιωματούχους (Ρεν, Ντάισελμπλουμ) να αφήνουν... όλα τα παράθυρα ανοιχτά για το σύνολο των χωρών της γηραιάς ηπείρου!
Και ενώ λοιπόν το ζητούμενο για την Ελλάδα ήταν μέχρι προ διμήνου να βγει από το κάδρο και να επανέλθει σε ρυθμούς ομαλότητας (ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και καταθέσεις), τώρα -ιδίως μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο- μπήκε στο κάδρο... ολόκληρη η Ευρώπη!
Η αγορά ακόμη δεν κατάλαβε...
Ακόμη κι αν πέρασαν πολλές μέρες από το ναυάγιο του deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank, υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά για την ερμηνεία αυτού του ναυαγίου.
Κατ' αρχάς, λέγεται πως η ενιαία τράπεζα θα είχε πολύ μεγάλο μέγεθος και θα αποτελούσε πηγή κινδύνου για το δημόσιο χρέος. Η απάντηση είναι ότι ο αθροιστικός κίνδυνος θα παραμείνει ίδιος με αυτόν που θα προέκυπτε από την αυτόνομη πορεία των δύο τραπεζών.
Κάποιοι άλλοι επίσης υποθέτουν πως καθεμία από τις τράπεζες ξεχωριστά θα μπορούσε πιο εύκολα να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό, επειδή το απαιτούμενο ποσό της επένδυσης είναι μικρότερο. Από την άλλη πλευρά, όμως, το ενοποιημένο σχήμα θα μπορούσε να προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές το επιχείρημα των μεγάλων συνεργειών και οικονομιών κλίμακας (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό), οι οποίες έχουν υπολογιστεί σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως!
Ακόμη δηλαδή και στην περίπτωση που η Eurobank καταφέρει να προσελκύσει το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων της και έτσι το δημόσιο δεν φορτωθεί ένα πρόσκαιρο χρέος μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η ελληνική οικονομία θα απολέσει το σύνολο του συγκεκριμένου οφέλους λόγω της απουσίας των προαναφερόμενων συνεργειών!
Όσο για την εκτίμηση πως στόχος της τρόικας είναι να πουληθούν οι δύο τράπεζες στο εξωτερικό έναντι... πινακίου φακής, η αλήθεια είναι πως όποιος θέλει μπορεί να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών στις δύο τράπεζες συμμετέχοντας στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Ωστόσο, τέτοιο ενδιαφέρον δεν φαίνεται να προκύπτει από πουθενά...
|