:: euro2day ::Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 785 5 - 9 Απριλίου 2013


Η επόμενη μέρα για Δία - Σελόντα

Θετικά είδε η αγορά τις κινήσεις για συγχώνευση μεταξύ της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και της Σελόντα. Οι πληροφορίες λένε πως κάποια τελευταία κωλύματα θα πρέπει να ξεπεραστούν και το deal θα κλείσει.

Το βέβαιο ωστόσο είναι πως η νέα εταιρεία -η οποία θα προέρχεται από την ένωση δύο δανεισμένων ομίλων- δεν μπορεί παρά να έχει πολύ μεγάλη έκθεση στις τράπεζες. Και παρά το γεγονός ότι θα προκύψουν κάποιες σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, δεν σημαίνει πως τα προβλήματα της επόμενης μέρας ξεπεράστηκαν.

Απλά, το νέο ενοποιημένο σχήμα θα μπορεί να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους απέναντι στις τράπεζες για το ζήτημα της αναχρηματοδότησης των δανείων του. Και επίσης πως είτε σύντομα είτε σε βάθος χρόνου, θα είναι περισσότερο θελκτικό στο να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι ποια θα είναι η στάση του Linnaeus Fund, το οποίο δεν μετέτρεψε το ΜΟΔ του Δία σε μετοχές (όπως ακούμε, προκειμένου να διατηρηθούν κάποιες μετοχικές ισορροπίες στο υπό ενοποίηση σχήμα). Λέγεται πως ο Γεωργιανός του Linnaeus είναι ιδιαίτερα διστακτικός στο να επενδύσει κι άλλα χρήματα στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Μέχρι σήμερα άλλωστε, έχει καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να πάρει πίσω ούτε ένα.


Το «κρυφό χαρτί» της Σαράντης

Περίπου στα 150 εκατ. ευρώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Σαράντη και ο φετινός στόχος κερδών της εισηγμένης ανέρχεται στα 13,9 εκατ. ευρώ (ελαφρά διψήφιος δείκτης P/E).

Η αλήθεια είναι πως ο εισηγμένος όμιλος διαθέτει μια σειρά ισχυρών αμυντικών χαρακτηριστικών, όπως το γεγονός ότι πάνω από το 60% των πωλήσεών του κατευθύνεται στο εξωτερικό ή ότι πέρυσι οι πωλήσεις του στην Ελλάδα αυξήθηκαν με μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τη μέση αύξηση του ομίλου ή, τέλος, ότι έχει μια πολύ ικανοποιητική ρευστότητα.

Οι «οπαδοί» της μετοχής όμως βλέπουν ένα ακόμη -πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη τους- «χαρτί» που διαθέτει ο όμιλος: πιστεύουν πως θα ευνοηθεί τα μέγιστα αν η ελληνική οικονομία αρχίσει κάποια στιγμή να ανακάμπτει.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Κων/νος Ροζακέας -μιλώντας στους θεσμικούς επενδυτές- τόνισε τις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται ώστε να μειωθεί το κόστος. Με αυτόν τον τρόπο, θα μεταφερθεί στην Ελλάδα η παραγωγική γραμμή κρεμών της Ρουμανίας (20 νέες θέσεις εργασίας συν 500.000 ευρώ στα κέρδη). Με αυτό τον τρόπο, επίσης, ο όμιλος όπως είναι σήμερα θα μπορούσε να σημειώσει κύκλο εργασιών ακόμη και 300 εκατ. ευρώ όταν ο προβλεπόμενος του 2013 υπολογίζεται στα 246 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως όσο ανεβαίνει ο τζίρος, τα κέρδη θα αυξάνονται με σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό.

Ο κ. Ροζακέας μάλιστα ανέφερε πως, αν επέστρεφε το 20%-30% της μειωμένης κατανάλωσης από την κρίση, τότε ο όμιλος θα μπορούσε να σημειώσει κέρδη 20 εκατ. ευρώ.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr