|
Κύπρος: οι αγορές, ο «λευκός ιππότης» και τα σενάρια
Hρεμία και ψύχραιμη ματιά είναι η απάντηση έως τώρα από τις ευρωπαϊκές αγορές, τόσο των ομολόγων όσο και των μετοχών, παρότι το κυπριακό πρόβλημα φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, αρκετά πιο περίπλοκη. Η σημαντική πτώση του Χ.Α. κατά 3,85% και η απότομη άνοδος της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς κατά 0,56% στο 11,36% από 10,8% μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική εκ πρώτης όψεως, λαμβάνοντας υπόψη τις αλληλεπιδράσεις των οικονομιών Ελλάδας και Κύπρου.
Ποιες εισηγμένες γεμίζουν... μετρητά και ξεχρεώνουν
H θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας και η μείωση της έκθεσης προς τις τράπεζες αποτελεί βασικό στόχο για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α., ακόμη και για τις πλέον ισχυρές, ακόμη και για εκείνες που διαθέτουν αρκετούς εναλλακτικούς τρόπους για να αντλήσουν κεφάλαια.
Ποιες εισηγμένες πλήττονται από τις εξελίξεις στην Κύπρο
Mε δεδομένο ότι η ελληνική και η κυπριακή οικονομία λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα μείνουν αλώβητες από τις εξελίξεις στο Νησί της Αφροδίτης. Ωστόσο, λόγω του μικρού μεγέθους της κυπριακής αγοράς, οι επιπτώσεις στις ελλαδικές επιχειρήσεις θα είναι σχετικά περιορισμένες, με δεδομένο ότι σε καμιά μεγάλη ελληνική εταιρεία οι δραστηριότητές της στην Κύπρο δεν αποτελούν διψήφιο ποσοστό του συνολικού τους κύκλου εργασιών.
Αγνοούνται 8.500... «εμβασματίες»
Eνα βήμα πιο κοντά σε πρόσθετους φόρους έως και 45% στη διαφορά εμβασμάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους, βρίσκονται πλέον χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Η προθεσμία υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων στην ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ έληξε στις 20 Μαρτίου και η «ψαριά» του υπουργείου Οικονομικών δημιουργεί τις πρώτες προσδοκίες για να εισπραχθούν πρόσθετοι φόροι.
|
|