Με μονοψήφιο P/E παραμένει ο ΟΤΕ
Στις 28 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2012 ο ΟΤΕ και εν όψει του γεγονότος αυτού, οι αναλυτές δημοσίευσαν τις εκτιμήσεις τους. Το ζήτημα είναι πως κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους του Οργανισμού, ενώ ενδεικτική είναι η πρόβλεψη της Πειραιώς Χρηματιστηριακής, η οποία ανεβάζει τον πήχη της κερδοφορίας για τη διετία 2013-2014 σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Ειδικότερα για το 2013, ο ελληνικός οίκος προβλέπει μεν μείωση εσόδων, αλλά βελτίωση του περιθωρίου EBITDA (απόδοση προγράμματος εθελουσίας εξόδου προσωπικού) και μικρότερο κόστος χρηματοδότησης (χαμηλότερο υπόλοιπο καθαρού χρέους).
Να σημειωθεί πως παρά τη μεγάλη άνοδο του ΟΤΕ από τον Ιούνιο έως σήμερα, η μετοχή εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμη με μονοψήφιο P/E (σύμφωνα με την Πειραιώς), στο 9 με βάση τα προβλεπόμενα επαναλαμβανόμενα κέρδη του 2013 και στο 8,3 με βάση τα αντίστοιχα κέρδη του 2014.
Αλλαγή εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά... από το 2014
«Την ώρα που σε όλες τις εισηγμένες, αλλού με μεγαλύτερη ένταση αλλού με μικρότερη, λειτουργεί μια άτυπη επιτροπή επιβίωσης, δεν μπορούμε να συζητάμε για επιτροπές αμοιβών και για αλλαγές στους νόμους εταιρικής διακυβέρνησης δύο φορές μέσα σε δώδεκα μήνες. Όλα αυτά φαντάζουν σαν να έρχονται από άλλο κόσμο...».
Αυτό είναι μέρος της απάντησης της Ένωσης των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (ΕΝΕΙΣΕΤ), προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Γενικότερα, η ΕΝΕΙΣΕΤ υποστήριξε πως θα πρέπει να περιμένουμε το 2014 για να συντάξουμε το νέο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να έχει προκύψει μέχρι τότε η σχετική Κοινοτική Οδηγία.
Και επίσης η Ένωση των εισηγμένων ανέφερε πως είτε «δεν πρέπει να βιαστούμε», είτε «χρειάζεται περισσότερη σκέψη» σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα για το πώς θα καθορίζονται οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου, για το αν θα ανακοινώνονται κατ' άτομο και μέχρι ποιο βαθμό, ή επίσης για το αν τα μέλη των Δ.Σ. θα έχουν αυξημένες υπευθυνότητες.
Και, τέλος, αναφέρει η ΕΝΕΙΣΕΤ πως «η λύση δεν είναι να θεωρούμε όλες τις εταιρείες ως εκμεταλλευτές των μικρομετόχων τους, μολονότι αυτή μοιάζει να είναι η φιλοσοφία των προτάσεων που ακούγονται. Εξάλλου, στην περίπτωση των κακών εταιρειών που καπηλεύονται τους μικρομετόχους τους, υπάρχει πάντα η αγορά που επιτρέπει στους μικρομετόχους την έξοδο έστω με ζημίες»...
Βέβαια, το αίτημα της ΕΝΕΙΣΕΤ για αναβολή της ψήφισης του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης λίγους μήνες πριν την έκδοση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας έχει αναμφίβολα κάποια βάση, ωστόσο γιατί από μόνες τους οι εισηγμένες εταιρείες δεν δημοσιοποιούν αναλυτικά τις αποδοχές των μελών των Δ.Σ. και των συγγενών τους που εργάζονται σε κάθε εταιρεία; Πόσο χρόνο απαιτεί και πόσο κόστος έχει κάτι τέτοιο;
Γιατί οι εταιρείες πιστεύουν πως τα μέλη του Δ.Σ. των εταιρειών τους θα πρέπει να πληρώνονται περίπου όπως στο εξωτερικό, όταν οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πλέον υποπολλαπλάσιοι αυτών του εξωτερικού;
Τέλος, δεν θέλουμε να σχολιάσουμε τη δήλωση ότι στις κακές εταιρείες, οι μέτοχοι μειοψηφίας μπορούν να πουλήσουν με ζημία... Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα τέτοιο επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν «κακές εταιρείες», κύριοι της ΕΝΕΙΣΕΤ...
|