Τι «παίζει» στον κλάδο της υγείας
Πέρα όμως από τα «κουρέματα» των παλαιότερων υποχρεώσεών του, το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνει τώρα τις προσπάθειές του και στη δραστική (περαιτέρω) μείωση των κρατικών δαπανών.
Μειώσεις στον αριθμό των εφοριών, συγχωνεύσεις σχολείων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών σχολών (πρόγραμμα Δήμητρα), συγχωνεύσεις και κλείσιμο κρατικών νοσοκομείων που στοιχίζουν πολλά και προσφέρουν ελάχιστα.
Πέραν όμως αυτών, οι μεγάλες μειώσεις θα γίνουν μέσα από το ψαλίδισμα των δαπανών που καταβάλλει το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.
Γενικότερα, στον κλάδο της υγείας στόχος είναι μέσα στη διετία 2013-2014 να προκύψουν περικοπές δαπανών που αντιστοιχούν στο 0,6% του ΑΕΠ (γύρω στο 1 δισ. ευρώ). Μόνο στο φαρμακευτικό τομέα, οι δαπάνες προγραμματίζονται από τα 2,88 δισ. του 2012, στα 2,44 δισ. φέτος και στα 2 δισ. το 2014. Άλλα τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν φέτος από τις ιατρικές υπηρεσίες.
Οι εξελίξεις αυτές προφανώς θα οδηγήσουν σε σημαντικές ανακατατάξεις το σύνολο του κλάδου της ιδιωτικής υγείας, από τις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, στις φαρμακευτικές εταιρείες και στα φαρμακεία. Οι πιέσεις στις εταιρείες αυτές θα είναι εντονότατες και αναμφίβολα ένα σημαντικό κομμάτι του «λογαριασμού» θα το πληρώσουν τελικά οι τράπεζες, καθώς κάμποσα δάνεια των εταιρειών αυτών δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.
ΥΓ. 1: Οι τράπεζες λοιπόν όχι μόνο θα αποτελέσουν έμμεσους παραλήπτες ενός σημαντικού ποσοστού του «κουρέματος» των κρατικών υποχρεώσεων, αλλά «φορτώθηκαν» και τον περαιτέρω δανεισμό -με μη επιχειρηματικά κριτήρια- προς ακτοπλοϊκές εταιρείες, ώστε οι τελευταίες να αποπληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους.
ΥΓ. 2: Αλήθεια με την περίπτωση των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δοθεί από τις τράπεζες με την πίεση του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, τι έγινε;
Ζητούν τώρα μειώσεις επιτοκίων!
To είδαμε και αυτό! Την ώρα που οι περισσότερες εταιρείες παρακαλούν τις τράπεζες -ή ακόμη και τις πιέζουν δίνοντάς τους τα «κλειδιά του μαγαζιού»- για αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους και για τη λήψη κάποιας πρόσθετης ρευστότητας, έχουν ξεκινήσει τα πρώτα αιτήματα επιχειρήσεων για μείωση του ύψους των δανειστικών επιτοκίων!
Συγκεκριμένα, πρόκειται για εκείνες τις εταιρείες που είναι υγιείς και τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να σημειώνουν θετικές ταμειακές ροές, μειώνοντας έτσι την έκθεσή τους προς τον τραπεζικό τομέα.
Οι διοικήσεις των εταιρειών παραθέτουν διάφορα επιχειρήματα, όπως ότι ο επιχειρηματικός τους κίνδυνος έχει μειωθεί, ο κίνδυνος της χώρας έχει περιοριστεί, το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, ή ότι οι καταθέσεις έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα γκισέ των ελληνικών τραπεζών.
Επί του παρόντος βέβαια, οι τράπεζες δεν έχουν υποκύψει σε αυτά τα αιτήματα, ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε κάτι τέτοιο τους επόμενους μήνες.
Όπως επίσης, ακόμη πιθανότερο είναι να δούμε μέσα στο 2013 αναχρηματοδοτήσεις δανείων με σαφώς χαμηλότερα επιτόκια από τα τρέχοντα (έμμεσα «κουρέματα»), γιατί απλώς για πολλές επιχειρήσεις «το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Βέβαια, όπως λέγεται, για να γίνει κάτι τέτοιο, οι τράπεζες θα ζητήσουν από τους επιχειρηματίες να «βάλουν και αυτοί πλάτη», που σημαίνει είτε να ρίξουν μετρητά στην εταιρεία τους, είτε να δεχτούν να δώσουν την πλειοψηφία των μετοχών τους σε τρίτους. |