:: euro2day ::















Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 776 1 - 5 Φεβρουαρίου 2013


«Βαραίνουν» οι αποτιμήσεις στο Χ.Α.

Ο όμιλος Σαράντη συγκαταλέγεται στους υγιέστερους του Χ.Α., με μεγάλη κερδοφορία, ισχυρή ρευστότητα, διεθνοποιημένη δραστηριότητα και καλές προοπτικές.

Ωστόσο, η τιμή του στο ταμπλό του Χ.Α. από το 1,26 ευρώ του Μαΐου έχει εκτιναχθεί σήμερα γύρω στα 4,5 ευρώ! Μιλάμε για υπερτριπλασιασμό... Η εταιρεία πλέον διαπραγματεύεται πάνω από τη λογιστική της αξία και με διψήφιο P/E, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις της Πειραιώς Χρηματιστηριακής για τα καθαρά κέρδη του 2013. Μπορεί βέβαια το διεθνές κλίμα γύρω από την ελληνική οικονομία να έχει βελτιωθεί και ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ να έχει περιοριστεί δραστικά, ωστόσο αναλυτές και επενδυτές φαίνεται να προβληματίζονται κατά πόσον ακόμη είναι υποτιμημένες οι ελληνικές μετοχές και πολλοί απ' αυτούς ζητούν νέες θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας πριν προχωρήσουν σε νέες αγορές τίτλων ελληνικών «χαρτιών» σε υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες.


Οι μάχες της ρευστότητας

Κάτι παραπάνω από 6 δισ. ευρώ ρευστότητα ανέκτησαν οι τράπεζες μέσα στο Δεκέμβριο, 5 εκατ. λόγω της αύξησης των καταθέσεων και κοντά στα 150 εκατ. μέσα από τη νέα μείωση του υπολοίπου των χορηγήσεων. Γενικότερα, το τελευταίο εξάμηνο του 2012 ήταν σαφώς ανοδικό στο μέτωπο των καταθέσεων (ανακτήθηκε μεγάλο ποσοστό των απωλειών του πρώτου μισού του έτους), ενώ στο μέτωπο των χορηγήσεων αρχίζει να φαίνεται μια τάση αποκλιμάκωσης στα υπόλοιπα των δανείων και ιδίως στα επιχειρηματικά. Συγκεκριμένα, το υπόλοιπο των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε κατά 1,03 δισ. τον Οκτώβριο, κατά 722 εκατ. το Νοέμβριο και κατά μόλις 152 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο.

Ένα δεύτερο θετικό μήνυμα για τη ρευστότητα είναι το άνοιγμα των δανειακών αγορών για ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Όσο λοιπόν το άνοιγμα αυτό συνεχίζεται, τόσο περισσότερο οι ελληνικοί όμιλοι θα αναχρηματοδοτούνται από ξένες τράπεζες, μειώνοντας τα υπόλοιπά τους προς τον ελληνικό τραπεζικό τομέα και αφήνοντας περιθώρια στις ελληνικές τράπεζες να διοχετεύσουν αλλού τα συγκεκριμένα κεφάλαια.

Η μάχη της ρευστότητας βέβαια, θέλει πολύ χρόνο για να κερδηθεί, ωστόσο φαίνεται πως το νερό άρχισε να μπαίνει στο αυλάκι...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr