|
Αττικής: η διάχυση με χαρτί και μολύβι
Μπορεί βέβαια να γνωρίζαμε περί της διάχυσης (dilution) που θα προκύψει στις τράπεζες μέσα από τη διαδικασία της κεφαλαιοποίησης, ωστόσο είναι άλλο πράγμα να το ακούς και άλλο να το βλέπεις να παίρνει σάρκα και οστά. Έτσι, λοιπόν, όταν είδε το επενδυτικό κοινό τους όρους της αύξησης κεφαλαίου και του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Τράπεζας Αττικής (μιας τράπεζας που θα μείνει σίγουρα κάτω από ιδιωτικό έλεγχο), τότε μέρος αυτού «πάγωσε» και άρχισε να πουλάει σχεδόν όποιο τραπεζικό χαρτί έβλεπε κοντά του...
Τι λένε οι όροι; Πως, αφού οι σημερινές μετοχές -έπειτα από reverse split- από επτά μειωθούν σε μία, στη συνέχεια θα εκδοθούν έως 660 εκατ. νέες μετοχές λόγω της ΑΜΚ και έως άλλες 660 εκατ. μετοχές λόγω του ΜΟΔ, το οποίο σημειωτέο, είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμο σε μετοχές. Κι αυτό γιατί οι νέες μετοχές της ΑΜΚ (άντληση έως 200 εκατ. ευρώ) θα διατεθούν μόλις προς 30 λεπτά και οι νέες μετοχές του ΜΟΔ (άντληση επίσης έως 200 εκατ. ευρώ) θα διατεθούν από 30 λεπτά έως 2 ευρώ το κομμάτι, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Μάλιστα, αν ένας μέτοχος θελήσει να μετάσχει στο ΜΟΔ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει συμμετάσχει και στην ΑΜΚ. Παίρνοντας λοιπόν κάποιος χαρτί και μολύβι, διαπιστώνει ότι:
- Οι σημερινές μετοχές από 244,8 εκατ. θα γίνουν 34,9 εκατ. ευρώ λόγω του reverse split, και
- Αν τελικά εκδοθεί το ανώτατο όριο των νέων μετοχών, τότε ένας μέτοχος που κατείχε π.χ. το 10% της τράπεζας και δεν συμμετάσχει στις εκδόσεις, θα δει το ποσοστό του να μειώνεται έως και κάτω από το 0,5%!
Προφανώς, οι μέτοχοι που θα παραμείνουν θα έχουν κάθε λόγο να συμμετάσχουν και στις 2 εκδόσεις της τράπεζας.
Βίοι αντίθετοι στο ταμπλό...
Κάτω ακόμη και από τα 900.000 ευρώ έπεσε η κεφαλαιοποίηση της Sprider στο χρηματιστηριακό ταμπλό, λόγω φυσικά των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εισηγμένη. Μια μετοχή που μέχρι πριν από τρία χρόνια την κάλυπταν όλοι οι Έλληνες θεσμικοί και πολλοί ξένοι και στην οποία είχαν πάρει θέσεις πολλά διεθνή funds και γνωστή γερμανική τράπεζα. Και όλα αυτά, για μια εταιρεία (την Sprider) που το 2007 είχε σημειώσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.
Τα πράγματα βέβαια σήμερα είναι πολύ διαφορετικά. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι η Χατζηιωάννου (κατέχει το 40% περίπου της Sprider και διαθέτει επίσης δική της ζημιογόνο δραστηριότητα) τον τελευταίο καιρό έχει ανεβεί έντονα στο ταμπλό και η αποτίμησή της κόντεψε στις 14/1 να φτάσει στα 4 εκατ. ευρώ! Μέχρι που στις 15/1 είχαμε ένα -20%, συν μια πτώση στη συνέχεια και το πράγμα ισορρόπησε κάπως... |
|