:: euro2day ::Έτος 16ο Αρ.Φύλλου 773 11 - 15 Ιανουαρίου 2013


Folli Follie: «καλά λόγια»,
παρά το ράλι στο ταμπλό


Διαβάζοντας κάποιος την πρόσφατη έκθεση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος για τα Folli Follie, διαπιστώνει τα πολλά θετικά στοιχεία που είχε για τον εισηγμένο όμιλο η πώληση του 51% της δραστηριότητας των ΚΑΕ στους Ελβετούς της Dufry.

  • Πρώτα απ' όλα μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου κατά 535,5 εκατ. ευρώ, όχι μόνο λόγω των μετρητών που εισέρρευσαν, αλλά και λόγω του ότι «έφυγαν» τα δάνεια της εξαγορασθείσας δραστηριότητας.


  • Δεύτερον, μειώθηκε δραστικά η συσχέτιση των αποτελεσμάτων του Ομίλου με την Ελλάδα, άρα περιορίστηκε και ο σχετικός κίνδυνος.


  • Και τρίτον, παρά την απώλεια του 51% της δραστηριότητας των ΚΑΕ, τα προβλεπόμενα καθαρά κέρδη για το 2013 δεν διαφέρουν σημαντικά από τα αντίστοιχα του 2012.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, ενώ οι πωλήσεις θα υποχωρήσουν από το 1,104 δισ. στα 843 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA θα μειωθεί από τα 211 στα 142 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν περίπου στα ίδια επίπεδα (133,9 εκατ. το 2012, 127,8 εκατ. το 2013). Και αυτό, λόγω των μειωμένων αποσβέσεων και των καλύτερων χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων.

ΥΓ.1: Παρά το ράλι της μετοχής, ο ελληνικός οίκος συνεχίζει να βλέπει με καλό μάτι τη μετοχή προτείνοντας «accumulate» (ενίσχυση θέσεων) από «buy» (αγορά).

ΥΓ.2: Σημαντικό θέμα για τη μετοχή είναι το πόσο δυνατή και κερδοφόρα θα είναι η εξάπλωση του εισηγμένου ομίλου στις λεγόμενες νέες αγορές, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Τουρκία, η Λατινική Αμερική.


Ανοίγει ο δρόμος για δανεισμό
στους «μεγάλους»


Bελτιωμένα είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα πράγματα για τα «γερά χαρτιά» του Χ.Α., σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ας δούμε τι έγινε πέρσι. Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά είχε πάρει πέρυσι δάνεια από ξένες τράπεζες, αλλά για να χρηματοδοτήσει εξαγορά στις ΗΠΑ. Και ο ΟΠΑΠ είχε λάβει και αυτός μεγάλο δανεισμό, ωστόσο διάθετε μεγαλύτερο ταμείο για να τον καλύψει. Το 2013 ξεκίνησε ακόμη καλύτερα. Είχαμε τον δανεισμό του ομίλου Τιτάν από την αγορά (έστω και με μεγάλο επιτόκιο) και επιπλέον -όπως πληροφορούμαστε- έχουμε την πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση του ΟΤΕ σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.

Γενικότερα, η μείωση του κινδύνου εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις ισχυρές ελληνικές εταιρείες που εμφανίζουν θετικές ταμειακές ροές και ισχυρή λειτουργική κερδοφορία να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με τους πιστωτές τους.

Κι αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τη χρηματιστηριακή αγορά, όπως άλλωστε φαίνεται και στο ταμπλό του Χ.Α.

ΥΓ.: Ειδικότερα στην περίπτωση του ομίλου Τιτάν, πέρα από την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του, υπάρχει και ακόμη μία ευχάριστη εξέλιξη, την οποία διαπιστώνουν ακόμη και εκείνοι οι αναλυτές που προτείνουν την πώληση της μετοχής: είναι η προβλεπόμενη νέα μείωση του καθαρού δανεισμού μέσα στο 2013 κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ. Με έναν καθαρό δανεισμό λοιπόν στο τέλος της χρονιάς γύρω στα 600 εκατ. ευρώ και με μακρά διάρκεια μέχρι τη λήξη του, ο εισηγμένος όμιλος όχι μόνο θεωρείται υποδανεισμένος σε σχέση με τον κλάδο στο εξωτερικό, αλλά επιπλέον έχει όλη την ευχέρεια να διαχειριστεί τις προκλήσεις της αγοράς όπως η μειωμένη ζήτηση που αναμένεται φέτος στην Ελλάδα, η «γκρίζα» κατάσταση των Βαλκανίων και η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα στην Αίγυπτο.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr