:: euro2day ::















Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 761 19 - 23 Οκτωβρίου 2012


Τους... καίει
το πετρέλαιο θέρμανσης


Με προβληματισμό βλέπουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών όσα συμβαίνουν στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Και όσο κι αν στην «πρώτη γραμμή» της διαμαρτυρίας βγαίνουν οι πρατηριούχοι βενζίνης, η αλήθεια είναι πως το όλο ζήτημα αφορά και στους άλλους «παίκτες» του κλάδου. Και ενώ τα διυλιστήρια έχουν και άλλους τρόπους (π.χ. εξαγωγές κ.λπ.) να αντιπαρέλθουν την πτώση της ζήτησης, τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα για τις επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίας (κάποιες από αυτές είναι και εισηγμένες στο Χ.Α.).

Βέβαια, το γεγονός ότι οι παραγγελίες είναι περίπου μηδενικές, έχει επηρεαστεί από σειρά παραγόντων, όπως το ότι πολλές πολυκατοικίες είχαν «φουλάρει» από την άνοιξη ή ότι οι θερμοκρασίες παραμένουν στα επίπεδα των 25 και των 30 βαθμών Κελσίου κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα δείχνουν πως η πτώση της ζήτησης θα είναι μεγάλη, είτε γιατί κάποιοι θα στραφούν σε άλλες μορφές θέρμανσης είτε γιατί το μέσο νοικοκυριό θα κάψει λιγότερο. Και η εξέλιξη αυτή δεν θα μειώσει απλώς τις πωλήσεις των εταιρειών εμπορίας, αλλά παράλληλα θα θέσει σε πρόσθετη δοκιμασία πολλά από τα συνεργαζόμενα πρατήριά τους, ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει σε επίπεδο επισφάλειας.

Παράγοντες της αγοράς φοβούνται για πάνω από χίλια λουκέτα στα πρατήρια βενζίνης μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου κοιμούνται και ξυπνάνε με βασικό τους μέλημα να αποφύγουν τα μεγάλα «κανόνια». Δεν είναι επίσης τυχαίο πως οι παλαιότερες «μάχες» για προσέλκυση πρατηρίων έχει ατονήσει και περιορίζεται σε επίλεκτες θέσεις και αξιόχρεους πρατηριούχους.

  • Να ήταν κι άλλα...

    Μακάρι να είχαμε πολύ περισσότερα deals όπως αυτό της Folli Follie Group, που πούλησε το 51% των ΚΑΕ στην αντίστοιχη εταιρεία της Ελβετίας: εισροή κεφαλαίων που μείωσε τα δάνεια και το κόστος χρηματοδότησης του ελληνικού ομίλου, συν ρευστότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συν συνέργειες, συν κινήσεις για νέες θέσεις εργασίας, συν option στους Ελβετούς και για τη μελλοντική απόκτηση του υπόλοιπου 49% (άρα νέα μείωση δανείων, νέα ενίσχυση ρευστότητας για τις τράπεζες κ.λπ.).

    Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και η αγορά του μειοψηφικού πακέτου της Eurobank Properties από το καναδικό fund Fairfax. Τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε η πωλήτρια Lamda Development κατέληξαν τελικά (μαζί και με κάποια άλλα) στο ελληνικό δημόσιο, ώστε να ιδιωτικοποιηθεί το ακίνητο του Κέντρου Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ελπίζουμε πως θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες κινήσεις.



  • Back2Top


    Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
    στο τεύχος που κυκλοφορεί

    Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr