:: euro2day ::Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 756 14 - 18 Σεπτεμβρίου 2012


Όταν ο «βασικός» βάζει το χέρι στην τσέπη...

Κανείς δεν εντυπωσιάστηκε από τα αποτελέσματα της Audiovisual στο εξάμηνο, καθώς η μείωση του κύκλου εργασιών (από τα 8,7 στα 6,1 εκατ. ευρώ) συνοδεύτηκε από αρνητικό EBITDA (-1,28 εκατ. ευρώ) και από υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος (2,8 εκατ. ευρώ) ως αποτέλεσμα του μεγάλου δανεισμού του ομίλου (στις 30/6/2012 ο καθαρός δανεισμός κυμαινόταν γύρω στα 110 εκατ. ευρώ).

Ο όμιλος από την πλευρά του συνεχίζει το τριετές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης 2011-2013, μειώνοντας κόστος, διαπιστώνοντας καλή πορεία στην αγορά των video games, τη θετική αντίδραση του κοινού στην κίνηση για μειώσεις τιμών στα εισιτήρια κινηματογράφου κ.λπ. Υπάρχει επίσης και η πρόθεση δραστηριοποίησης στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

Πέραν αυτών όμως υπάρχει και κάτι που για το βρει κάποιος θα πρέπει να ψάξει στα. ψιλά των λογιστικών καταστάσεων. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι βασικοί μέτοχοι ενίσχυσαν ταμειακά τον όμιλο με 5,417 εκατ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011 είχαν καταβάλει άλλο 1,34 εκατ. ευρώ. Θα χρησιμοποιηθούν αυτά κεφάλαια ως μέρος μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου στο μέλλον; Θα δούμε κάτι άλλο να γίνεται;

Επί του παρόντος βέβαια, συνεχίζονται -σε καλό κλίμα όπως φαίνεται- οι συζητήσεις της διοίκησης με τις τράπεζες για το ζήτημα των δανείων.

ΥΓ.: Κεφαλαιακή ενίσχυση είχαμε και στην εισηγμένη εταιρεία Τζιρακιάν Προφίλ, όπου ο βασικός μέτοχος έβαλε το χέρι στην τσέπη, προκαταβάλλοντας χρήματα έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.


Ζορίζουν κι άλλο τα πράγματα μέσα στο 2013

Ακόμη και στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία καταφέρει να σταθεροποιηθεί κάπου μέσα στο 2013 (σε χαμηλότερο επίπεδο ΑΕΠ σε σχέση με σήμερα) το μόνο βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη σταθεροποίηση δεν θα αφορά όλους τους κλάδους.

Άντε να ανεβεί ο κατασκευαστικός κλάδος, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός. Άντε επίσης να δούμε σε καλύτερη μοίρα τις εξαγωγικές εταιρείες, τη ναυτιλία και τη βιομηχανική παραγωγή.

Αντίθετα, για τους άλλους κλάδους (π.χ. διαρκή καταναλωτικά αγαθά, εμπόριο, υπηρεσίες κ.λπ.) όλα δείχνουν πως η ζήτηση θα συνεχίσει να μειώνεται. Το πακέτο μέτρο των 11,5 δισ. ευρώ ασφαλώς και θα πλήξει άμεσα την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να αναμένεται νέα μεγάλη υποχώρηση πωλήσεων για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Και αυτό, όταν ήδη το κλίμα είναι «βαρύ». Προσέχοντας για παράδειγμα προσεκτικότερα τα ετήσια αποτελέσματα της Jumbo που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα (του πιο αμυντικού story του ελληνικού εμπορίου) διαπιστώνεται υποχώρηση των συγκρίσιμων πωλήσεων που υπερέβη το 10%. Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο τα ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis υποχρεώθηκαν σε αξιοσημείωτη ζημία, οι πωλήσεις της Sprider μειώθηκαν πολύ για μια ακόμη περίοδο, ενώ γνωστότατη ξένη αλυσίδα με ρούχα χαμηλών τιμών έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει αρκετά από τα καταστήματά της που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους, με καταστήματα μέσα σε γνωστά εμπορικά κέντρα (χαμηλότερο κόστος ενοικίου κ.λπ.).

Γενικότερα, οι εμπορικές αλυσίδες αναμένεται να συνεχίσουν και μέσα στο 2013 το επόμενο σίριαλ ενός επεισοδίου που βλέπουμε κατά την τελευταία διετία: Περιορισμός δικτύου, μειώσεις ενοικίων, απολύσεις προσωπικού, περικοπές δαπανών. Με άλλα λόγια, downsizing...

Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν αυτήν τη φορά όλες οι αλυσίδες θα μπορέσουν να αντέξουν και αυτήν τη μείωση του μεγέθους τους, ή αν κάποιες από αυτές θα περάσουν στα χέρια των τραπεζών μέσα από την κεφαλαιοποίηση των δανείων τους...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3, 32
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr