Ο ΟΠΑΠ, η ιδιωτικοποίηση και η ζώνη του λυκόφωτος
Ο καιρός περνά και ουδείς γνωρίζει τι γίνεται τελικά με την (πολυαναμενόμενη) ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι στρατηγικής σημασίας για την ανατροπή του δυσμενούς κλίματος στο εξωτερικό. Ωστόσο, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ ούτε η ιδιωτικοποίηση φαίνεται να προχωρά ούτε όμως και λύνονται τα θέματα του Οργανισμού.
Ποια θέματα; Ο διαγωνισμός για τον τεχνολογικό πάροχο (γίνονται διαπραγματεύσεις με την Intralot ή ο χρόνος περνά και... ροκανίζεται;), η on line παρουσία (προχωρά καθόλου το joint venture ή πάγωσε κι αυτό;) και βεβαίως το περίφημο πλέον θέμα των VLT, των βιντεολόττο. Για τα τελευταία θυμίζουμε πως προ ενός περίπου έτους ο ΟΠΑΠ πλήρωσε πακτωλό χρημάτων (ενισχύοντας τον κρατικό προϋπολογισμό), χωρίς να εισπράττει... φράγκο ως τώρα και, απ' ό,τι φαίνεται, για πολύ καιρό ακόμη!
Όλα αυτά βεβαίως εις βάρος της πλειοψηφίας των μετόχων του, που είναι ιδιώτες! Γι' αυτούς, ο ΟΠΑΠ είναι σαν να κινείται στη ζώνη του... λυκόφωτος. Κάπου μεταξύ ιδιωτικοποίησης και κανονικής λειτουργίας, αλλά ούτε στη μία πλευρά ούτε στην άλλη.
Πώς τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Την Παρασκευή 31/8 ανακοινώθηκε η υποβολή προσφορών για μια άλλη ιδιωτικοποίηση «λοταρίας», της πολιτείας Indiana στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ενδιαφέρον ήταν μάλλον έντονο καθώς πέρα από δύο αμερικανικές εταιρείες (GTECH και SGI) υπέβαλαν προσφορές η βρετανική Camelot και η Tattershalls από τη μακρινή Αυστραλία.
Στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπέβαλε προσφορά η Intralot, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με την πολιτική της τα προηγούμενα χρόνια, όταν για ένα διάστημα «χτύπαγε ό,τι κινούνταν».
Ίσως να φταίει γι' αυτό η αλλαγή περιβάλλοντος στην εγχώρια αγορά, ίσως μια διάθεση αποστροφής προς περισσότερο ρίσκο ή μπορεί και να φυλάει δυνάμεις για τα ελληνικά «συμβόλαια», που διαχρονικά έχουν αποδειχθεί πολύ σπουδαιότερα (από πλευράς οικονομικής σημασίας) σε σχέση με τις διεθνείς δραστηριότητές της.
Για να δούμε...
ΤΕΝΕΡΓ: μια εκτίμηση που... στέλνει ταμείο
Την ώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτών αμφιβάλλει για τον αν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα μέσα στα επόμενα χρόνια, η Eurobank έρχεται να διατυπώσει μια εντελώς διαφορετική άποψη.
Συγκεκριμένα, ο ελληνικός οίκος υπολογίζει πως οι απαιτούμενες επενδύσεις του εισηγμένου ομίλου μέχρι και το 2014 για την προσθήκη μονάδων συνολικής ισχύος 350 MW (θα προστεθούν στα 487 που είναι ήδη εγκατεστημένα) θα απαιτήσουν κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ένα μέρος έχει ήδη προπληρωθεί από την εισηγμένη. Μιλάμε για 140 εκατ. ευρώ.
Ένα δεύτερο ποσό θα προκύψει από τις κρατικές επιχορηγήσεις που είτε έχουν λογιστικοποιηθεί είτε όχι. Η Eurobank υπολογίζει το συγκεκριμένο ποσό στα 170 εκατ. ευρώ. Και τέλος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπεται κατά την τριετία 2012-2014 να σημειώσει θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές περί τα 170 εκατ. ευρώ.
Αν αθροίσουμε όλα αυτά, προκύπτει πως το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΝΕΡΓ μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς καν πρόσθετο δανεισμό... Μετά από όλα αυτά, η Eurobank Χρηματιστηριακή προτείνει για τη μετοχή «strong buy» με τιμή-στόχο τα 3,10 ευρώ (από 2,40 ευρώ πριν)...
Αν λοιπόν επαληθευθούν οι προβλέψεις του ελληνικού ομίλου, πολύ πιθανόν κάποιοι να... πάνε ταμείο.
|