:: euro2day ::Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 754 31 - 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012


Revoil: πάνω τα μερίδια,
κάτω τα αποτελέσματα


Μετά από μια δεκαετία περίπου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, είναι η πρώτη φορά που η Revoil ανακοίνωσε (έστω και ελαφρά) ζημιογόνο εξάμηνο. Και αυτό παρά τους πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωσε όλα αυτά τα χρόνια.

Ενδεικτικό είναι πως, όταν η εισηγμένη είχε εισαχθεί στο Χ.Α., είχε μερίδιο αγοράς κάτω του 5% και σήμερα το μερίδιό της έχει υπερβεί το 10%. Μάλιστα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ η αγορά υποχρεώθηκε σε μια πτώση του όγκου των πωλήσεων κατά περίπου 15%, η Revoil ανέβασε τους δικούς της όγκους κατά 5,19%. H Revoil επίσης έχει επεκταθεί και στον κλάδο της ναυτιλίας, έχοντας αποκτήσει δύο πλοία και εξετάζοντας την απόκτηση ενός τρίτου.

Οι ζημίες της εισηγμένης στο εξάμηνο οφείλονται στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες στον κλάδο, οι οποίες έχουν περιορίσει δραστικά τα περιθώρια κέρδους σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και σε πρατήρια. Η κατάσταση μάλιστα δεν δείχνει να βελτιώνεται στο ορατό μέλλον.

Σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση της Revoil, «η πτώση στην κατανάλωση δεν αναμένεται να ανακοπεί άμεσα καθώς το διαθέσιμο εισόδημα με την επιβολή των αυξημένων φόρων βαίνει συνεχώς μειούμενο, ενώ η ανεργία καταγράφει νέα υψηλά. Παράλληλα, οι πωλήσεις το β΄ εξάμηνο του 2012 θα επηρεαστούν από την αντίδραση της αγοράς στην επικείμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που αναμένεται από τον Οκτώβριο να επιφέρει αύξηση στην τελική τιμή του προϊόντος. Τα πιθανά μέτρα για παροχή επιδόματος θέρμανσης από την πολιτεία θα πρέπει να συνυπολογιστούν στην πορεία των πωλήσεων». Και αν για τη Revoil οι ζημίες είναι μικρές και υπάρχουν αχρησιμοποίητες γραμμές πίστωσης από τις τράπεζες, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για κάμποσες μικρότερες εταιρείες που αναμένεται να δοκιμαστούν έντονα.


Άκαιροι οι ενθουσιασμοί
στην αγορά ακινήτων


Η κίνηση της Fairfax να διευρύνει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank Properties διαθέτοντας -σε τέτοιες εποχές αβεβαιότητας- 42... ζεστά εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί αναμφίβολα θετικό γεγονός, όπως άλλωστε είχαμε σημειώσει και στο προηγούμενο φύλλο του «Μ». Μέσα στην εβδομάδα αυτή, μάλιστα, εντάθηκαν κάποιες συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων επαγγελματιών του χώρου, για το κατά πόσον η κάθοδος των ξένων θα μπορούσε να γίνει μαζικότερη και γενικότερα δημιουργήθηκαν κάποια ψήγματα αισιοδοξίας έπειτα από μια τετραετία που χαρακτηρίστηκε από συνεχή πτώση τιμών, από συνεχείς αρνητικές εξελίξεις στο θεσμικό τομέα, από καταιγισμό νέων φορολογιών κ.λπ.

Παρ' όλα αυτά, οι ψυχραιμότεροι εκτιμούν πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς και ελπίδες. Πρώτα απ' όλα, γιατί οι ξένοι αναμένεται ότι θα ενδιαφερθούν στην Ελλάδα μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, που θα υπόσχονται σημαντικά έσοδα και κατά την περίοδο της κρίσης (π.χ. τουριστικά projects μέσα από την εκμετάλλευση εκτάσεων του δημοσίου) ή και ακίνητα που θα διαθέτουν ταυτόχρονα μεγάλο discount σε σχέση με την εσωτερική τους αξία, αλλά και ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά (καλά εμπορικά κέντρα κ.λπ.).

Πέραν αυτών, όμως, οι προσδοκίες για σημαντική κάθοδο των ξένων στην ελληνική αγορά ακινήτων περιορίζονται και από το γεγονός της συνεχιζόμενης αδυναμίας δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα. Γιατί περιπτώσεις τύπου Fairfax που διαθέτουν τοις μετρητοίς 42,8 εκατ. ευρώ, σίγουρα δεν αποτελούν τον κανόνα...Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

κλ
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr