|
Το πετρέλαιο, το δολάριο και οι εξαγωγικές εταιρείες
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί θετικό γεγονός για σειρά από ελληνικές εταιρείες, όπως οι αεροπορικές, οι ακτοπλοϊκές κ.λπ., οι οποίες φυσικά θα γράψουν και φέτος σημαντικές ζημίες λόγω της χαμηλής ζήτησης.
Ακόμη όμως και το όφελος από την υποχώρηση των τιμών των καυσίμων σε δολάρια, υποβαθμίζεται από την ταυτόχρονη ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, στο τέλος της ημέρας, το κόστος για τις ελληνικές εταιρείες σε ευρώ -στο δικό τους νόμισμα, δηλαδή- πολύ λίγο περιορίζεται.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, η ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ, βοηθά αρκετές ελληνικές εταιρείες να εξάγουν ευκολότερα σε μη ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες κατά τα τελευταία χρόνια είχαν περιορισμένη ανταγωνιστικότητα όταν η ισοτιμία του ευρώ προσέγγιζε το 1,50.
Επίσης, ευνοείται και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών που πουλάνε μεν στην Ευρώπη, αλλά σε δολαριακές τιμές, καθώς γίνονται ακριβότερα στις ευρωπαϊκές αγορές τα προϊόντα των χωρών που παράγονται στις ΗΠΑ, αλλά και στην Νοτιοανατολική Ασία. Ένας τέτοιος κλaάδος είναι και ο κλωστοϋφαντουργικός, που όμως είναι αμφίβολο αν μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των πολλών άλλων προκλήσεων που έχει μπροστά του. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μια ανάσα.
Για μία ακόμη φορά... είχαν δίκιο
Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται πως κατά τις προεκλογικές περιόδους της Ελλάδας θα πρέπει να πιστεύουμε τις δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων και όχι τις εξαγγελίες των δικών μας πολιτικών. Το 2009, λοιπόν, όταν ο Μανουέλ Μπαρόζο μας προειδοποιούσε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για προεκλογικές εξαγγελίες, το ΠΑΣΟΚ λανσάρισε το «λεφτά υπάρχουν» και με τον τρόπο αυτό πέτυχε μια άνετη νίκη στις εκλογές. Να θυμίσουμε -όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων- ότι μήνες πριν από τον Μανουέλ Μπαρόζο, η Κριστίν Λαγκάρντ, με την ιδιότητα της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, είχε προειδοποιήσει τον Έλληνα ομόλογό της, Γιάννη Παπαθανασίου, ότι το... καράβι της ελληνικής οικονομίας πηγαίνει για φούντο! Φωνές βοώντων εν τη ερήμω, καθώς στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε λάβει σοβαρά μέτρα.
Στις πρόσφατες εκλογές, οι Ευρωπαίοι μας καλούσαν να ακολουθήσουμε κατά γράμμα το μνημόνιο ή έστω άφηναν κάποια περιθώρια ότι ίσως και να διαπραγματεύονταν κάποια δευτερεύοντα σημεία του. Από την πλευρά μας, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά μας έκλεισαν ουσιαστικά το μάτι πως οι ξένοι θα δέχονταν κάποια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως οι δανειστές μας θα αναγκάζονταν να συρθούν σε μια αλλαγή του ακολουθούμενου πολιτικού μίγματος, αν την επομένη των εκλογών καταγγέλλαμε το μνημόνιο.
Σήμερα, έχει αποδειχτεί για μια ακόμη φορά πως οι Ευρωπαίοι δεν μπλόφαραν... Άφησαν εντελώς έξω την Ελλάδα από τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Ιουνίου και πιθανολόγησαν μείωση του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα τον έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αφού προηγουμένως έχουμε εκτελέσει το μνημόνιο, που θεωρητικά θα επαναδιαπραγματευόμασταν ή από όπου θα απαγκιστρωνόμασταν κ.λπ.
Η δήλωση μάλιστα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι θα θέσουμε το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης σε... μελλοντικό χρόνο, τα λέει όλα!
|
|