|
Σε πληρώνουν για να αγοράσεις
Κάτω από τα 20 δισ. ευρώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ποσό που αποτελεί ποσοστό μικρότερο από το 10% του «κουτσουρεμένου» ελληνικού ΑΕΠ. Να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτό ήταν 23% στο τέλος του 2010, 35,8% το 2009, 28,9% το 2008, 85,2% το 2007, 73,8% το 2006 και 61,9% στο τέλος του 2005. Αν το ψάξει βέβαια κάποιος, η πτώση από το 61,9% του 2005 (ουσιαστικά πριν από την άνοδο τιμών που ακολούθησε την επόμενη διετία) έως και το σημερινό 9%, είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που δείχνουν τα νούμερα!
Κι αυτό γιατί την ώρα που η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση δεν υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ, περί τα 15 δισ. ευρώ είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που έχουν υλοποιήσει μόνον οι τράπεζες από το 2006 έως και σήμερα (μόνο οι αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αντιστοιχούν περίπου στο 30% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης ολόκληρου του ταμπλό)... Αν στο ποσό αυτό των τραπεζών προστεθούν τα 6 δισ. ευρώ που άντλησε η MIG, αλλά και οι αυξήσεις κεφαλαίου άλλων εταιρειών (π.χ. Folli-Follie, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά κ.ά.), τότε μόνο το σύνολο των εκδόσεων των τελευταίων επτά ετών ξεπερνάει τη συνολική αποτίμηση των εταιρειών.
Με άλλα λόγια, το 2006 θα έπρεπε κάποιος να... πληρωθεί για να αγοράσει μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου!
Θα πέσει ψαλίδι, και μάλιστα άγριο...
Ρωτήθηκε βασικός μέτοχος εισηγμένης εταιρείας για το πώς βλέπει το γεγονός ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής βρίσκεται πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία και αυτός αποδείχτηκε ειλικρινής πολύ περισσότερο απ' ό,τι... συνηθίζεται: «Εξαρτάται από το ποια λογιστική αξία εννοείτε. Αν μια εταιρεία έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία που είχε αποτιμήσει πριν από χρόνια σε "εύλογες τιμές", τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένει πως στην επόμενη αξιολόγηση, η παλαιά αποτίμηση των ακινήτων θα ψαλιδιστεί σημαντικά. Αν επίσης διαθέτει συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις, το πιθανότερο επίσης είναι πως στα τέλη του 2012 το... ψαλίδι θα πρέπει να δουλέψει και πάλι».
Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος βασικός μέτοχος θεώρησε την τιμή της μετοχής του -και πολλών άλλων εισηγμένων- ιδιαίτερα υποτιμημένη, νοουμένου ότι δεν θα συμβεί κάτι ιδιαίτερα αρνητικό στην ελληνική οικονομία.
|
|