Ασφαλιστικές τραπεζών: θα πουληθούν, αλλά πότε;
Σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης μετρητών και εποπτικών κεφαλαίων, πολλά έχουν λεχθεί για πιθανότητες πώλησης θυγατρικών τους εταιρειών στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Σχεδόν τίποτε, ωστόσο, δεν έχει ακουστεί για πιθανή πώληση των θυγατρικών τους ασφαλιστικών εταιρειών, εξέλιξη που και αυτή θα μπορούσε να φέρει κάποια σημαντικά ποσά στα ταμεία τους (κάποιες φήμες που συνέδεσαν την προσχώρηση του κ. Ανδρέα Βασιλείου στην Εθνική Ασφαλιστική με δρομολογούμενο deal με ξένο όμιλο δεν επιβεβαιώνονται).
Οι τράπεζες που διαθέτουν σήμερα θυγατρική ασφαλιστική εταιρεία είναι η Εθνική (Εθνική Ασφαλιστική), η ΑΤΕbank (Αγροτική Ασφαλιστική), η Eurobank (EFG Eurolife) και η Τράπεζα Κύπρου (Κύπρου Γενικών Ασφαλειών και Eurolife).
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί μεν σε βάθος χρόνου να μην υπάρχει ελληνική τράπεζα που να διαθέτει θυγατρική ασφαλιστική εταιρεία (οι τρεις από τις τέσσερις προαναφερθείσες), ωστόσο πολύ δύσκολα θα έβλεπαν πώληση στο προσεχές μέλλον. Όσο κι αν ορισμένοι πιστεύουν πως κάποια από τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θα ενδιαφερόταν για τη διεύρυνση της παρουσίας της και την απόκτηση μιας ακόμη μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, δύσκολα πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει για όσο χρονικό διάστημα είναι τόσο έντονη η αβεβαιότητα για τη μακροοικονομική ισορροπία της χώρας.
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως ούτε και οι ελληνικές τράπεζες έχουν λόγο να βιάζονται να πουλήσουν:
Πρώτον, γιατί οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου είναι ευοίωνες και έτσι οι αποτιμήσεις των εταιρειών θα αυξηθούν κατακόρυφα από τη στιγμή που θα αντιμετωπιστεί η γενικότερη κρίση (έμφαση στα συνταξιοδοτικά προγράμματα και στα ασφαλιστικά προγράμματα του κλάδου υγείας).
3Και δεύτερον, γιατί στις αποτιμήσεις των θυγατρικών των δύο «κρατικών τραπεζών» καλό θα ήταν να προηγηθεί σαφής μείωση του λειτουργικού τους κόστους, γεγονός που ήδη δρομολογείται για τη διετία 2012-2013. Ήδη, δρομολογούνται μειώσεις μισθών, νέο ψαλίδισμα στο κόστος πρόσκτησης και άλλες κινήσεις για τον περιορισμό των ζημιών (συμφωνίες με κλινικές για τα προγράμματα υγείας και με συνεργεία για τις ζημιές των αυτοκινήτων κ.λπ.).
Μια επέκταση που σηκώνει κουβέντα!
Μια πραγματικά ευχάριστη είδηση ακούστηκε από την εταιρεία Ικτίνος. Και δεν μιλάμε για την ανοδική πορεία που αναμένει φέτος στο κύριο αντικείμενο της δραστηριότητάς της, ούτε για την πρόοδο στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για μια νέα δραστηριότητα που σχεδιάζεται και σχετίζεται με την αγορά των αγροτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ικτίνος, κ. Ευάγγελο Χαϊδά, βρίσκεται υπό σύσταση νέα θυγατρική εταιρεία που θα δραστηριοποιηθεί στον χώρο των γεωργικών προϊόντων. «Εμείς, λόγω του αντικειμένου μας, γνωρίζουμε την αγορά της Κίνας και πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες παραγωγούς να εξάγουν προϊόντα σε μια τόσο μεγάλη αγορά. Αρχικός στόχος μας είναι η εξαγωγή ελαιολάδου και κρασιού και υπάρχουν επαφές με τον Συνεταιρισμό της Ζακύνθου. Συμμετείχαμε σε έκθεση στην Κίνα και διαπιστώσαμε πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για προστατευόμενα προϊόντα περιοχής και για κατοχυρωμένες ονομασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ικτίνος.
Ο κ. Χαϊδάς πάντως δεν προσδοκά πως από τη δραστηριότητα αυτή θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα και σε σημαντικό βαθμό τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Η ουσία είναι πως λίγοι μέχρι σήμερα επιχειρηματίες έχουν σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν τις επαφές τους και τα δίκτυά τους, ώστε να τονωθεί η ελληνική οικονομία γενικότερα. Θυμόμαστε για παράδειγμα τις παλαιότερες προσπάθειες των βασικών μετόχων της Folli Follie (οικογένεια Κουτσολιούτσου) να προσελκυσθούν τουρίστες από την Ιαπωνία.
Τώρα με την οικονομική κρίση, έχει έρθει ο καιρός ώστε πολλοί άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες να αποδείξουν στην πράξη τη φιλοπατρία τους. Όχι μόνο είσπραξη επιδοτήσεων και τα λεφτά στο εξωτερικό... |