|
Η πτώση δημιούργησε ευκαιρίες;
Δεν έχει συμβεί κάτι αξιοσημείωτο στην πορεία της Flexopack το τελευταίο χρονικό διάστημα, δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας, καλούμενη να σχολιάσει το γεγονός ότι μέσα σε λίγες συνεδριάσεις η τιμή της μετοχής της... είχε κατρακυλήσει από το επίπεδο των 8 ευρώ, χάνοντας πάνω από το 50% της αξίας της. Επίσης, το management του ελληνικού ομίλου είχε παραπέμψει το επενδυτικό κοινό στο περιεχόμενο της πρόσφατης (Μεγάλη Τρίτη) ετήσιας παρουσίασης που έγινε στους αναλυτές.
Η εικόνα που προέκυψε από τη συγκεκριμένη παρουσίαση μιλούσε για έναν κατά βάση εξαγωγικό όμιλο, με στέρεες βάσεις, κερδοφόρο αποτέλεσμα και ισχυρή ρευστότητα. Και υποστήριζε πως όσο κι αν το 2012 δεν θα στερείται προκλήσεων, όλα δείχνουν πως θα είναι ένα ακόμη έτος με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα για τον ελληνικό όμιλο.
Πού μπορεί να οφειλόταν, λοιπόν, η τόσο μεγάλη πτώση της μετοχής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Πιθανόν στην υπερβολική αποτίμηση με την οποία ήταν διαπραγματεύσιμος ο τίτλος. Ακόμη και τώρα, που η τιμή της μετοχής είχε πέσει κάτω από τα 4 ευρώ, το P/E της μετοχής είναι διψήφιο (3,1 εκατ. ευρώ τα περσινά κέρδη, ενισχυμένα μάλιστα και με κάποια δόση μη επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων, λόγω κερδοφόρας δικαστικής διένεξης με τη ΔΕΗ).
Η πτώση της μετοχής ενδεχομένως να στενοχώρησε κάποιους από τους υπάρχοντες μετόχους. Χρηματιστηριακοί κύκλοι, πάντως, θεωρούν πως η υποχώρηση του τίτλου σε χαμηλότερα επίπεδα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για κάποια «έξυπνα χαρτοφυλάκια» να εξετάσουν να «μπουν στο χαρτί», όταν πιστέψουν πως έχουν διαμορφωθεί τα κατάλληλα (γι' αυτά) επίπεδα αποτιμήσεων (ίσως λοιπόν έτσι να εξηγείται και το ισχυρό rebound του τίτλου κατά τις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης. Ίσως...).
Υπενθυμίζουν μάλιστα μια ανάλογη περίπτωση, της μετοχής της εταιρείας Πλαίσιο, που από τα 4 ευρώ βρέθηκε έως και το 1,54 ευρώ, με αποτέλεσμα στη συνέχεια ο τίτλος να ξεπεράσει και πάλι τα 2 ευρώ, βοηθούμενος και από τα πολύ καλά αποτελέσματα του 2011.
Μερίσματα: μια... παλιά συνήθεια!
Είναι προφανές ότι, σε μια οικονομία με επιχειρήσεις που ζητούν να αντλήσουν ρευστότητα περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν, ελάχιστοι θα είναι οι κλάδοι και πολύ λίγες οι εισηγμένες εταιρείες που θα προσελκύσουν τους ξένους επενδυτές για τα... μερίσματά τους.
Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα διανείμει μέρισμα τουλάχιστον για την περίοδο 2012-2014, καθώς μέχρι και το Μάιο του 2014 καλείται να αποπληρώσει - αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 3,14 δισ. ευρώ. Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Eurobank Χρηματιστηριακή εκτιμά πως δεν θα δούμε μέρισμα τουλάχιστον μέχρι το 2016. Γενικότερα, κατασκευές και εταιρείες πληροφορικής θα θελήσουν να μαζέψουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν έργα του ΕΣΠΑ και γενικότερα έργα του δημοσίου. Αν σε αυτό συνεκτιμήσουμε και τις έντονες πιέσεις που δέχονται από τις τράπεζες, τότε μάλλον το μέρισμα θα πρέπει να το ξεχάσουμε για κάποια χρόνια.
Στις τράπεζες, η λέξη μέρισμα μοιάζει... απαγορευμένη για πολλά ακόμη χρόνια (η τελευταία χρονιά που διανεμήθηκε ήταν το 2008 για τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης).
Επίσης, ιχθυοκαλλιέργειες, υγεία, ακτοπλοΐα, ανάπτυξη ακινήτων και οικοδομή (προφίλ αλουμινίου, εταιρείες σιδήρου-χάλυβα, ξυλεία, έπιπλα κ.λπ.) εντάσσονται στις δραστηριότητες που πολύ δύσκολα οι μέτοχοι θα εισπράξουν έστω και ένα... σεντς, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον... |
|