:: euro2day ::Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 729 9 - 13 Μαρτίου 2012


Ψάρια: οι 3+1 "παίκτες" του deal

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις προσπάθειες συγκέντρωσης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών μεταξύ των τριών μεγάλων ελληνικών ομίλων, Νηρέα, Δία και Σελόντα.

Όπως έγραψε, μάλιστα, το euro2day.gr, η κίνηση του Linnaeus Fund να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, έφερε πιο κοντά το σενάριο συνένωσης δυνάμεων μεταξύ της Δίας και ενός τουλάχιστον ακόμη μεγάλου ομίλου. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, υποστηρίζουν πως πολλά θα κριθούν και από το κατά πόσον οι υποσχέσεις -σε περίπτωση υλοποίησης ενός μεγάλου deal- του Linnaeus Fund για επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ (για απόκτηση ποσοστών, για μείωση του δανεισμού και για ανάπτυξη) θα επιβεβαιωθούν και στην πράξη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ίδιους κύκλους, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν και οι άλλοι δύο μεγάλοι όμιλοι (Νηρέας, Ιχθυοτροφεία Σελόντα). Θα μπορούσε να συμφωνήσει ένας εξ αυτών και να προστεθεί στο σχήμα και η Ανδρομέδα της Global Finance. Το βέβαιο είναι πως το Linnaeus Fund έχει ήδη προσεγγίσει τη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά προ καιρού φαίνεται πως υπήρξε διαφωνία στο τίμημα. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν εμποδίζει ένα νέο κύκλο συζητήσεων να ξεκινήσει και πάλι (αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει).

Γιατί μπορεί η Ανδρομέδα να είναι μικρότερη σε μέγεθος σε σχέση με τις άλλες προαναφερόμενες δυνάμεις, ωστόσο έχει αξιοσημείωτη παρουσία, είναι «νοικοκυρεμένο μαγαζί» και η μόνη εταιρεία που έχει παραγωγική παρουσία στην Ισπανία.


Η μετοχή «τρέχει», αναζητείται ο λόγος

Θα πρέπει να είναι η πλέον αποδοτική του Χ.Α. η μετοχή του Κέκροπα κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς από τα 89 λεπτά του Οκτωβρίου έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 4 ευρώ (4,11 ευρώ στις 7 Μαρτίου)!

Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι πως ο όγκος των συναλλαγών -τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών- δεν είναι ευκαταφρόνητος: 1 εκατ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο, 820 χιλ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο και 177 χιλ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα. Όσο πάμε δηλαδή και μεγαλύτερος.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: υπάρχει κάποια εξέλιξη που να δικαιολογεί μια σημαντική αλλαγή στην πορεία και στις προοπτικές της εισηγμένης;

Αυτό που ξέρουμε είναι πως μετά τη λήψη του ομολογιακού δανείου των 4,5 εκατ. ευρώ, η Κέκροψ δεν έχει βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις, άρα μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της. Μια δραστηριότητα (αγορά ακινήτων) που λόγω της ύφεσης βρίσκεται ουσιαστικά σε «βαρομετρικό χαμηλό» (γίνεται προσπάθεια για κάποιες πωλήσεις περιορισμένης αξίας), και ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στα αποτελέσματα εννεαμήνου ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης ήταν μηδενικός. Το σημείο-κλειδί, βέβαια, για τον τίτλο βρίσκεται στις εδώ και δεκαετίες δικαστικές διαμάχες που δίνει η διοίκησή της για ακίνητα πολύ μεγάλης αξίας. Λέτε να έχουμε κάποιες θετικές προσδοκίες από το συγκεκριμένο μέτωπο; Οψόμεθα..Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr