:: euro2day ::Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 728 2 - 6 Μαρτίου 2012


Καλά αποτελέσματα, αλλά...

Με έντονο σκεπτικισμό, επίσης, υποδέχτηκαν το 2012 και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες, έπειτα από ένα διψήφιο ποσοστό πτώσης μέσα στο 2011 (και ένα επίσης σημαντικά πτωτικό 2010), αναμένουν και για φέτος νέα υποχώρηση της ζήτησης.

Οι πελάτες περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, μειώνουν τις ώρες θέρμανσης στα σπίτια τους και, επίσης, ας μην ξεχνούμε πως επέστρεψαν τις πινακίδες κυκλοφορίες για κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα.

Από τις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, η Revoil (η πρώτη που εξέδωσε αποτελέσματα για το 2011) έκλεισε την προηγούμενη χρονιά με καθαρά κέρδη λίγο ανώτερα του 1 εκατ. ευρώ και με θετικές ταμειακές ροές γύρω στα 7 εκατ. ευρώ. Αν σε όλα αυτά συνεκτιμηθεί και η σαφής βελτίωση του μεριδίου αγοράς της, τότε αναμφίβολα το 2011 υπήρξε μια πολύ επιτυχημένη χρονιά, όταν σε πολλούς παίκτες του ανταγωνισμού... έρεε αίμα. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 10,5 εκατ. ευρώ, το P/E της μετοχής ανέρχεται σε οριακά διψήφιο επίπεδο, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) υπολείπεται του 50% και η μερισματική απόδοση είναι μηδενική, μετά την πρόταση του Δ.Σ. της εισηγμένης να μη διανείμει μέρισμα στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση.

Η Revoil, λοιπόν, ξεκινά μια δυσκολότερη χρονιά τόσο στην εμπορία πετρελαιοειδών όσο και στην άλλη δραστηριότητά της, τη ναυτιλία, με τη ναυλαγορά να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, δύο είναι τα θετικά στοιχεία για την εισηγμένη: η νέα χρονιά ξεκίνησε με επιπλέον 49 σημεία πώλησης (συνεργαζόμενα πρατήρια) και με τα δύο πλοία της να είναι ενοικιασμένα, έστω και έναντι χαμηλότερων ενοικίων σε σχέση με πέρυσι.


Αγωνία για τα μερίσματα

Χωρίς μέρισμα η Fourlis Συμμετοχών παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμά της. Χωρίς μέρισμα και η Revoil φέτος έναντι ενός υψηλού μερίσματος πέρσι. Χωρίς μέρισμα, επίσης, και ο ΟΤΕ (αυτή θα είναι η πρόταση του Δ.Σ. προς τη γενική συνέλευση), όταν κάποιοι αναλυτές προσδοκούσαν για μια διανομή της τάξεως των 5 λεπτών ανά μετοχή.

Σε κάθε περίπτωση, το δίδυμο Revoil και ΟΤΕ (δύο μετοχών που ήταν συνδεδεμένες με διανομές καλών μερισμάτων) δείχνει την τάση που θα ακολουθήσουν φέτος ακόμη και οι... καλύτερες οικογένειες. Και πώς να μην «παίξουν άμυνα» οι περισσότερες επιχειρήσεις, όταν η αγορά αμφισβητεί ακόμη και το κατά πόσον ο ΟΤΕ μπορεί να ανανεώσει το 30%-40% των δανειακών του υποχρεώσεων που λήγουν έως το τέλος του 2013; Και αυτό χωρίς να συνεκτιμηθεί ενδεχόμενη χρηματοδότηση από την Deutsche Telecom.

Γιατί αν υπάρχει -στις σκέψεις των αναλυτών- κίνδυνος αναχρηματοδότησης για τον ΟΤΕ το 2013 ή το 2014, τι να πούμε για δεκάδες άλλες εισηγμένες που καλούνται να ρολάρουν τα δάνειά τους μέσα στη φετινή χρονιά; Και όταν οι πλείστες εξ αυτών βλέπουν με τα... κιάλια τις θετικές ταμειακές ροές που επιτυγχάνει ο ΟΤΕ.

Κάτω από αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, πέρα από τις ΑΕΕΑΠ (π.χ. Eurobank Properties και MIG Real Estate) μερικά κρατικόχαρτα -ο βασικός μέτοχος έχει άμεση ανάγκη μετρητών, όπως τα ΕΛΠΕ (0,45 ευρώ ανά μετοχή), η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ κ.ά.- και συγκεκριμένες άλλες εταιρείες (π.χ. Mevaco, ΜΕΤΚΑ, MLS κ.ά.) ο πήχης των προσδοκιών για τα μερίσματα έχει κατεβεί σημαντικά.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr