:: euro2day ::















Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 727 24 - 28 Φεβρουαρίου 2012


Εμφύλιος στα ΜΜΕ για τους ισολογισμούς

Ένας υπόγειος εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των επιχειρηματιών στα ΜΜΕ. Αφορμή η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο και απαλλάσσει τις εταιρείες από την υποχρέωση να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους (σημειωτέον, σε δύο διαφορετικές εφημερίδες, μία τοπική και μία πανελλήνιας κυκλοφορίας), ώστε να ενημερώνεται ο κάθε ενδιαφερόμενος για την οικονομική τους κατάσταση.

Η φημολογία για την κατάργηση των δημοσιεύσεων είχε ξεκινήσει τουλάχιστον έναν - ενάμιση χρόνο πριν και κορυφώθηκε με τη σχετική επερώτηση 17 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2011. Μάλιστα, η φημολογία αυτή από πολλούς θεωρούνταν «υποβολιμαία» κίνηση του ΣΕΒ προς την τρόικα. Το οξύμωρο είναι πως ο ΣΕΒ σε αυτό το αίτημα ήταν (και είναι) μόνος του: όλο αυτό το διάστημα, κατά της κατάργησης της δημοσίευσης είχαν ταχθεί όλοι οι άλλοι επαγγελματικοί φορείς, ενώ, πριν από λίγες μέρες, την αναστολή της κατάργησης «για ικανή μεταβατική περίοδο» ζήτησαν με κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών!

Οι «κακές γλώσσες» επιμένουν ότι αυτή η κόντρα «μικρών - μεγάλων» έχει τη ρίζα της στη διάσταση απόψεων στους κόλπους της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (δηλαδή στους «μεγάλους» του κλάδου), όπου οι μεν «παραδοσιακοί» εκδότες δεν καίγονται για το θέμα, αλλά τα «νέα τζάκια» είναι πολύ πιο επιθετικά και θέλουν άμεσο ξεκαθάρισμα της αγοράς. Έτσι, προσπάθησαν μέσω ΣΕΒ να προκαταλάβουν τις εξελίξεις, με επιχείρημα την ελάφρυνση των επιχειρήσεων από περιττά οικονομικά βάρη. Και ο εμφύλιος καλά κρατεί, με άλλες φήμες να επιμένουν ότι «τον Ιούνιο, τέλος οι ισολογισμοί» και άλλες να επιμένουν... εξίσου ότι «η εφαρμογή της κατάργησης θα παραπεμφθεί στις καλένδες...». Αυτό που δεν αναφέρει κανένας είναι ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης έχει φτάσει Οδηγία της Ε.Ε. που δίνει αναστολή στην (πανευρωπαϊκή) εφαρμογή του μέτρου μέχρι το 2015, και μάλιστα έπειτα από αίτημα επαγγελματικών οργανώσεων εταιρειών ΜΜΕ από 8 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία. Κι αυτό που δεν έχει αναρωτηθεί κανένας, επίσης, είναι με ποιον τρόπο εταιρείες που τόσα χρόνια δεν έχουν μπορέσει να παραγάγουν προϊόν που «πουλάει» και δεν έχουν μάθει να κυνηγάνε διαφήμιση στην (κανονική) αγορά, θα προλάβουν να το επιτύχουν μέσα σε τρία χρόνια...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αγώνας επιβίωσης στον κλάδο παίρνει άγριες διαστάσεις. Κι αν το στοίχημα για τους πολλούς είναι να αλλάξουν ολοκληρωτικά δομή και στρατηγική, για κάποιους άλλους είναι η επιβίωση διά της εξαφάνισης των δυνάμει ανταγωνιστών...

ΥΓ. 1: Ο τζίρος της αγοράς «δημοσίευσης ισολογισμών» δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με ακρίβεια (λόγω εκπτώσεων, πακέτων κ.λπ.), αν και κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια αγορά της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι για κάποιες εφημερίδες (ιδίως για τις τοπικές) ο τζίρος από τις δημοσιεύσεις ισολογισμών αντιστοιχεί ακόμα και στο 70%-80% των ετήσιων εσόδων τους.

ΥΓ. 2: Έχει το... σημειολογικό ενδιαφέρον του. Εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων εταιρειών ΜΜΕ προσέγγισαν και πολιτικούς για να μεσολαβήσουν ώστε να μην καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών. Η απάντηση ενός εκ των «φερέλπιδων» (δηλαδή, μελλοντικού υπουργού) τους άφησε άναυδους: «Ετοιμάστε ένα υπόμνημα και στείλτε το στον... Τράα»!


«Λαοί» εναντίον «κερδοσκόπων»...

Οι αποφάσεις του Eurogroup σε συνδυασμό με την, πιθανότατη πλέον, επιτυχή υλοποίηση του PSI+, αποτέλεσαν σύμφωνα με ορισμένους και μια νίκη των κυβερνήσεων, δηλαδή των «λαών», έναντι των αγοραστών CDSs, δηλαδή των «κερδοσκόπων».

Αν, λοιπόν, όλα πάνε καλά για τη χώρα μας, όσοι επένδυσαν στα CDSs των ελληνικών κρατικών ομολόγων για να βγάλουν λεφτά μέσα από μια ελληνική ασύντακτη χρεοκοπία, θα χάσουν το σύνολο των χρημάτων που επένδυσαν. Και πολλοί από αυτούς ενδεχομένως, να σκεφτούν δύο φορές να επαναλάβουν ένα τέτοιο κερδοσκοπικό εγχείρημα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Από τη στιγμή που «το κόλπο» δεν έπιασε στον αδύναμο κρίκο της Ελλάδας, τι πιθανότητα έχει να πιάσει στη δυνατότερη Ισπανία και στη (μεγάλη βιομηχανική δύναμη) Ιταλία;

Από την άλλη πλευρά, όμως, η μη ενεργοποίηση των CDSs θα έχει το εξής αποτέλεσμα: Όσοι δεν αγόρασαν CDSs για να κερδοσκοπήσουν, αλλά για να καλυφθούν έναντι του (πραγματικού, όπως αποδείχτηκε) κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, από τη μια πλευρά θα χάσουν το 100% των κεφαλαίων που έδωσαν για την απόκτηση των «ασφάλιστρων κινδύνου» και από την άλλη πλευρά θα υποστούν -μέσω του PSI Plus «κούρεμα» στο πρωτογενές τους επενδυτικό προϊόν (το ελληνικό ομόλογο) γύρω στο 75%! H υπόθεση, δηλαδή, μοιάζει σαν έναν ιδιοκτήτη που ασφάλισε το σπίτι του έναντι κινδύνου πυρκαγιάς και, όταν αυτό κάηκε και καταστράφηκε κατά 75%, η ασφαλιστική εταιρεία δεν του έδωσε ούτε 1 ευρώ...

Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που οι επενδυτές θα πειστούν πως τα CDSs δεν ασκούνται στα κρατικά ομόλογα, θα αποφύγουν στο μέλλον να τοποθετηθούν σε μακροπρόθεσμους τίτλους χωρών με σημαντικό επενδυτικό κίνδυνο. Εκτός αν έχουν πειστεί από τη δήλωση της κ. Μέρκελ και τη σχετική πολιτική απόφαση της Ευρώπης πως η «συμμετοχή των ιδιωτών» ήταν μια υπόθεση που έγινε κατ' εξαίρεση και αφορούσε ΜΟΝΟ την Ελλάδα.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr