:: euro2day ::















Έτος 15ο Αρ.Φύλλου 725 10 - 15 Φεβρουαρίου 2012


Δάνεια: δύο περιστατικά
και μια (πικρή) αλήθεια...


Κάποιοι πιστεύουν πως μετά το PSI+ και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα τονωθεί η ρευστότητα στη αγορά. Οι περισσότεροι, ωστόσο κρατούν «μικρό καλάθι», προτείνοντας στους «αισιόδοξους» να... πάρουν τα κατάλληλα χάπια!

Περιστατικό Νο1: Εταιρεία με μεγάλες ανείσπρακτες απαιτήσεις από το Δημόσιο, είχε εκχωρήσει ως εγγύηση τις συγκεκριμένες απαιτήσεις στις τράπεζες, ώστε να χρηματοδοτηθεί κατά το 50% του ποσού αυτού. Η δουλειά αυτή έδινε και έπαιρνε με το τρίγωνο Δημόσιο-εταιρεία-τράπεζες να λειτουργεί μια χαρά: το Δημόσιο να μην πληρώνει, τις τράπεζες να χρεώνουν επιτόκιο και την εταιρεία να έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες... Αυτό, όμως, συνέβαινε μέχρι και πριν από λίγους μήνες. Γιατί, στη συνέχεια, όποιο ποσό πληρωνόταν σποραδικά από το Δημόσιο, οι τράπεζες το εισέπρατταν ολόκληρο (και όχι το 50% που είχαν χρηματοδοτήσει) έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας προς αυτές. Και έτσι έχουν αφήσει την εταιρεία σχεδόν χωρίς καθόλου ρευστό εδώ και μήνες («δεν υπάρχει σάλιο», που θα έλεγε και ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος), με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται σχεδόν καθόλου τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι προμηθευτές...

Περιστατικό Νο2: Σε εισηγμένη εταιρεία μικρομεσαίου μεγέθους οφείλονται γύρω στα 400.000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ, για συναλλαγές της περιόδου 2007-2009! Επιπλέον, οφείλονται κάτι λεφτά από επιδοτήσεις επενδύσεων. Επειδή, όμως, η συγκεκριμένη εταιρεία συγκαταλέγεται στις λίγες εκείνες που συνεχίζουν να επενδύουν και μέσα στην κρίση, είναι φυσικό τα ποσά αυτά (μαζί με κάποια άλλα) να τα οφείλει στις τράπεζες και να καταβάλλει τόκους.

Τι προκύπτει από τα παραπάνω δύο περιστατικά αλλά και από πολλά άλλα αντίστοιχα που κάποιος θα μπορούσε να παραθέσει; Πώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το μεγαλύτερο ποσοστό των καθυστερήσεων των πληρωμών του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και προς τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει μετατραπεί σε τραπεζικά δάνεια προς τους «πιστωτές» του Δημοσίου.

Και πως όταν (και αν) εξοφληθούν οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου, τα κεφάλαια αυτά μόνο λογιστικά θα περάσουν από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς θα κατευθυνθούν σε χρόνο dt στα ταμεία των τραπεζών.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί κάποιοι (μεταξύ των οποίων και γνωστοί πολιτικοί, όπως για παράδειγμα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη) αισιοδοξούν πως με την είσπραξη της επόμενης δόσης από Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα περισσέψουν γύρω στα 7 δισ. ευρώ που θα αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Και πως αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποτελέσει μια ανάσα ρευστότητας για ολόκληρη την αγορά.

Η αλήθεια, όμως, μάλλον αναμένεται να είναι διαφορετική. Τα δισεκατομμύρια αυτά -όταν και αν εισπραχθούν- θα κατευθυνθούν τελικά στα ταμεία των τραπεζών και στη συνέχεια θα πάνε να «κλείσουν» σε ένα μικρό βαθμό το χρηματοδοτικό «άνοιγμα» των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ELA (γύρω στα 120 δισ. ευρώ).

Άρα, μπορεί οι επιχειρήσεις να μειώσουν τους τόκους που πληρώνουν και να «ελαφρύνουν» από βάρη τους ισολογισμούς τους, αλλά όσοι περιμένουν πως αυτά τα 7-8 δισ. ευρώ θα «πέσουν στην αγορά», μάλλον θα πρέπει να αλλάξουν πλευρό όταν κοιμούνται...

ΥΓ.: Πρόσφατα, γνωστός οίκος εκτίμησε πως έπειτα από μια υπογραφή του PSI+, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα περιοριστούν μέσα στο 2012 στο 1,5%-2% μηνιαίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα 7-8 δισ. ευρώ ισοδυναμούν δηλαδή με εκροές καταθέσεων λίγων μηνών! Έτσι, αν δεν δούμε μαζική επιστροφή ενός μεγάλου ποσοστού των καταθέσεων που έχουν «πετάξει» στο εξωτερικό ή που έχουν κρυφτεί σε θυρίδες και σε μπαούλα, σημαντικές αλλαγές στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας δύσκολα θα δούμε...


Τράπεζες: το Core Tier I και η... μισή αλήθεια!

Εδώ και καιρό έχει κυκλοφορήσει στην αγορά ότι η κυβέρνηση αιτήθηκε στην τρόικα τα ελάχιστα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) να μειωθούν στο 9% από 10% ως και τα μέσα του 2013. Τώρα μαθαίνουμε ότι η απαίτηση της τρόικας δεν είναι τόσο απλή. Η τριμερής συνδέει το ελάχιστο Core Tier I με την πορεία της ύφεσης. Η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει η μείωση του Core Tier I στο λιγότερο κακό σενάριο για την πορεία της ύφεσης.

Όπως μαθαίνουμε από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει και το χειρότερο σενάριο: η συρρίκνωση της οικονομίας να ξεπεράσει κατά πολύ τα προβλεπόμενα. Σε αυτήν την περίπτωση, η τρόικα έχει ζητήσει η κόκκινη γραμμή για το Core Tier I να ανέβει από το 6% που ήταν στο 7%.

Πρόκειται, πρακτικά, για το σενάριο... συναγερμού. Αλλά καλό είναι να το γνωρίζουμε και αυτό.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr