:: euro2day ::

Έτος 13ο Αρ.Φύλλου 650 3 - 7 Σεπτεμβρίου 2010


Καλύτερη η... ανεργία!

Tις πέντε υπεργολαβίες στην Ιονία Οδό και στον αυτοκινητόδρομο κεντρικής Ελλάδας, που της είχε αναθέσει η κοινοπραξία των ASC - Cintra - ΓΕΚΤΕΡΝΑ, «επέστρεψε» η ΑΤΤΙΚΑΤ, καθώς έκρινε πως η περαιτέρω εκτέλεσή τους είναι επιζήμια. Η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη τη συμμετοχή του ομίλου της ΓΕΚ στο μετοχικό της κεφάλαιο, το διάστημα 2008 - 2009 είχε αναλάβει μια σειρά υπεργολαβίες στα δύο οδικά έργα παραχώρησης ώστε να ενισχύσει το κατασκευαστικό της αντικείμενο και να παραμείνει ενεργός εταιρεία στη δύσκολη συγκυρία. Σημειώνεται πως οι πέντε αυτές υπεργολαβικές συμβάσεις ανέρχονταν σε 18 εκατ. ευρώ περίπου και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη λύση των συμβάσεων η ΑΤΤΙΚΑΤ υλοποίησε σχεδόν το 40% του αντικειμένου τους.

Οι εν λόγω υπεργολαβίες -σύμφωνα με τη διοίκησή της- θα της άφηναν κέρδος, ωστόσο οι σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση της Ιονίας Οδού και του Ε 65 κατέστησαν τελικά ιδιαίτερα ζημιογόνες τις συγκεκριμένες εργασίες. Για τον λόγο αυτόν, η ΑΤΤΙΚΑΤ αποφάσισε να διακόψει την εκτέλεσή τους και να προχωρήσει σε λύση των συμβάσεων που είχε συνάψει με την παραχωρησιούχο κοινοπραξία. Έτσι, μπορεί να έμεινε χωρίς αντικείμενο εργασιών, δεν επιβάρυνε όμως με επιπλέον ζημίες την ήδη δυσχερή οικονομική της κατάσταση. Πάντως, σε περίπτωση που αρθούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη των εργασιών στους αυτοκινητοδρόμους παραχώρησης, η ΑΤΤΙΚΑΤ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου υπεργολαβικό έργο. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα υπάρχει περιθώριο κέρδους...


Αρνητική έκπληξη, αλλά και αντεπίθεση

Aρνητική έκπληξη προκάλεσαν τα αποτελέσματα εξαμήνου της Audiovisual. Η εισηγμένη, που μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2009 σημείωνε κέρδη, υποχρεώθηκε πέρυσι σε μεγάλες ζημίες και οδηγήθηκε σε αύξηση κεφαλαίου, την οποία κάλυψε σχεδόν αποκλειστικά ο βασικός μέτοχος.

Παρά λοιπόν τη «γενναία» κεφαλαιακή ενίσχυση και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που άρχισε να υλοποιείται από το 2009, ο όμιλος στο πρώτο φετινό εξάμηνο εμφάνισε ζημίες 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 5,4 εκατ. ήρθαν στο δεύτερο τρίμηνο!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το management απαντά με νέο σύστημα διανομής των προϊόντων της εταιρείας στην εγχώρια αγορά, εξετάζει το ενδεχόμενο να ενοποιήσει δραστηριότητες της μητρικής και των θυγατρικών, θα δώσει έμφαση στην παραγωγή ελληνικών ταινιών που παρουσιάζουν δυναμική πορεία, θα ψάξει να βρει συνέργιες με τις δραστηριότητες των άλλων εταιρειών του ομίλου Βαρδινογιάννη κ.λπ. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης είναι βέβαια υποσχόμενο, ωστόσο η συγκυρία στην αγορά δεν ευνοεί. Για τον λόγο αυτόν, φαίνεται πως θα δοθεί έμφαση στη «φθηνή διασκέδαση».Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr