:: euro2day ::

















Έτος 13ο Αρ.Φύλλου 644 23 - 27 Ιουλίου 2010
 EDITORIAL


Yπάρχουν και λόγοι
για αισιοδοξία

Η
περιγραφή της κατάστασης στην ελληνική οικονομία και στο χρηματιστήριο θυμίζει το... ίσο στους βυζαντινούς ψαλμούς, που κρατάει τον ρυθμό μάλλον... μονότονα: «Κρίση, πτώση, κάμψη, κρίση, πτώση, κάμψη...» (όσες φορές θέλει κανείς και αντέχει...). Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να συνεχιστεί η ψαλμωδία: οι επισκέψεις της τρόικας για ελέγχους, τα καθημερινά... πολεμικά ανακοινωθέντα από την οικονομία, τα ηχηρά λουκέτα επιχειρήσεων, όλα συνηγορούν σε αυτό.

Από την άλλη πλευρά, όμως, έστω και αργά, έστω και δειλά, κάτι αρχίζει να κινείται. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχουν συντελεστεί αλλαγές αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια, όπως στο ασφαλιστικό, δείχνει πως έχει γίνει κατανοητή η ανάγκη να περάσουμε σε διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Προσοχή: το θέμα δεν έγκειται αποκλειστικά στο αν οι αλλαγές αυτές είναι δίκαιες ή άδικες, αλλά στο αν θα αποδειχτούν αποτελεσματικές (για να υπάρχει ελπίδα να εξελιχθούν σε δίκαιες...).

Ειδικά όμως για το χρηματιστήριο, το θέμα της αντίδρασης αποκτά διαφορετική διάσταση και σε αυτό το σημείο επικεντρώνεται το Cover Story του «Μ» (σελ. 10 - 11). Όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική αγορά, υπό την πίεση των προβλημάτων στην οικονομία, έχει κινηθεί με πιο έντονα αρνητικό ρυθμό σε σχέση με άλλους κύριους δείκτες αλλά και με άλλες επενδυτικές επιλογές. Αυτό αφ' εαυτού είναι ένα πρώτο επιχείρημα γι' αυτούς που εκτιμούν ότι «έχουμε πιάσει πάτο», άρα η όποια αντίδραση, όποτε έρθει, θα είναι ανοδική, επομένως τώρα είναι κατάλληλη περίοδος για τοποθετήσεις.

Υπάρχουν και κάποιοι περισσότερο αισιόδοξοι: αυτοί που εκτιμούν ότι τα δημοσιονομικά, το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βρίσκονται σε τροχιά διευθέτησης, άρα ιδού το επιπλέον «καύσιμο» για το Χ.Α., το οποίο όπως κάθε χρηματιστήριο λειτουργεί προεξοφλητικά. Οι ίδιοι μάλιστα θεωρούν ότι όπως έντονα συμπιέστηκε η αγορά, τόσο έντονα θα απελευθερωθεί προς τα πάνω.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και κίνδυνοι: Θα συνεχίσει η κυβέρνηση την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών; Θα διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά; Θα «ορθοποδήσουν» οι τράπεζες; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, για να επιβεβαιωθούν αυτοί που αρχίζουν να... ψέλνουν πιο εύθυμα.



Back2Top



Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr