|
H δοκιμασία στα άκρα...
Λ |
|
ίγο - πολύ όλοι είχαμε μάθει (ή είχαμε αρχίσει να μαθαίνουμε) να ζούμε με την ύφεση: οι εντολές του ΔΝΤ, τα μέτρα της κυβέρνησης, η κάμψη στην αγορά, η ανησυχία για το μέλλον, όλα αυτά είχαν γίνει μέρος της καθημερινότητας. Αντίστοιχα, οι σχεδιασμοί για το μέλλον γίνονταν με βάση αυτά τα δύσκολα και σφιχτά δεδομένα.
Τώρα, όμως, η κατάσταση φαίνεται να μπαίνει σε νέα φάση λόγω των εξελίξεων στο εξωτερικό. Όσοι υποστήριζαν ότι η πραγματική ανάκαμψη των οικονομιών έχει πολύ δρόμο ακόμη φαίνεται πως δικαιώνονται και τα σύννεφα αρχίζουν να πυκνώνουν. Ήδη τα μηνύματα έχουν σταλεί (φυσικά και στις αγορές) και οι περισσότεροι ετοιμάζονται να αντιτάξουν άμυνες στον δεύτερο γύρο της δοκιμασίας.
Με το θέμα αυτό καταπιάνεται το Cover Story του «Μ» (σελ. 10 - 11), το οποίο αναλύει εκτενώς την κατάσταση όπως διαμορφώνεται τώρα. Κύριο χαρακτηριστικό η επιδείνωση της εικόνας στην Ευρώπη, όπου ένας συνδυασμός αρνητικών παραγόντων χειροτερεύει την κατάσταση αρκετών οικονομιών (και μάλιστα, θεωρητικά ισχυρών), σε βαθμό όπου το ελληνικό πρόβλημα μοιάζει με... παρωνυχίδα. Το αποτέλεσμα είναι να εντείνονται οι πιέσεις και στην οικονομία της Ελλάδας και η κατάσταση να ωθείται στα όρια της ασφυξίας.
Παράλληλα, στο εσωτερικό μέτωπο εκκρεμεί και μια σειρά ζητήματα, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα τις απαραίτητες αποφάσεις. Για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση αυτό που ζητάμε είναι σχεδόν θαύμα...
Κεντρικό ρόλο στα βασικά σενάρια για την πορεία της διεθνούς οικονομίας κατέχει η Κίνα (σελ. 40 - 41), αφού και εκεί συσσωρεύονται αρκετά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι, αν αυτή η γιγάντια χώρα δεν μπορέσει να παίξει τον ρόλο του αντίβαρου στην κρίση, τα πράγματα θα περιπλακούν σε υπερβολικά ανησυχητικό βαθμό.
Σε κάθε περίπτωση, το παζλ είναι και πολύπλοκο και του λείπουν κομμάτια. Έτσι, η νευρικότητα στα χρηματιστήρια δεν καταλήγει παρά να είναι ένα μικρό σύμπτωμα μπροστά σε όσα είναι πιθανόν να συμβούν. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, οι καιροί είναι πολύ ενδιαφέροντες... |
|