:: euro2day ::

Έτος 13ο Αρ.Φύλλου 625 12 - 16 Μαρτίου 2010


Μια «περίεργη» μετοχική υπόθεση

Η Informer συγκαταλέγεται στις «περίεργες» μετοχές του Χ.Α. Πρώτα απ' όλα, η εμπορευσιμότητά της είναι οριακή, με ενδεικτικό στοιχείο ότι κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες η συνολική αξία των συναλλαγών μόλις ξεπέρασε τα 100.000 ευρώ!

Το δεύτερο περίεργο στοιχείο είναι ότι ο τίτλος φαίνεται να είναι πολύ υποτιμημένος. Με κεφαλαιοποίηση 9,9 εκατ. ευρώ, στις 31/12/2009 διέθετε σε καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μείον δάνεια) 10,35 εκατ. και μετοχές της εισηγμένης εταιρείας Temenos Group σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, με αποτίμηση (στις 31/12/2009) 7,85 εκατ. ευρώ! Να σημειώσουμε επίσης ότι στις αρχές του 2009 η εισηγμένη είχε επιστρέψει στους μετόχους της 12,2 εκατ. ευρώ με τη μορφή μετρητών!

Το τρίτο περίεργο στοιχείο είναι ότι πρόκειται για εταιρεία που έχει παρουσία -μετά την πώληση των δραστηριοτήτων της στον τραπεζικό κλάδο- κατά κύριο λόγο στη Ρουμανία και ειδικότερα στον τομέα διαχείρισης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Από τα περίεργα, λοιπόν, ας πάμε στο σήμερα. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Πρώτον, με μειωμένες δραστηριότητες, η Informer υποχρεώθηκε πέρυσι σε ζημίες (-5,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 2 εκατ. προήλθαν από την υποτίμηση του χαρτοφυλακίου των μετοχών της Temenos Group). Και δεύτερον, η εισηγμένη αναζητεί επέκταση εργασιών στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας στον πρόσφατο ετήσιο απολογισμό χρήσεως που εξέδωσε ότι «η προοδευτική αναπλήρωση των πωλήσεων του ομίλου από την επέκταση των δραστηριοτήτων στην πώληση των προϊόντων και υπηρεσιών για διαχείριση καρτών προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2011».


Και άλλες δύο... «περιέργειες»

Και μια και μιλάμε για «περίεργες» μετοχές στον κλάδο της πληροφορικής, ας πάμε σε άλλη μία, την Ίλυδα. Μια μικρή σε μέγεθος εταιρεία, χωρίς σημαντική κερδοφορία (μικρές ζημίες στο εννεάμηνο), έχει κερδίσει 40% στο τελευταίο εξάμηνο και διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 24 εκατ. ευρώ, πολύ παραπάνω απ' ό,τι σαφώς μεγαλύτερες και περισσότερο κερδοφόρες επιχειρήσεις πληροφορικής. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες ο όγκος των συναλλαγών δείχνει αυξημένος. Να υπάρχει κάποια εξέλιξη την οποία δεν γνωρίζει η αγορά; Κύκλοι της αγοράς μάλιστα, μιλούν για την επανεμφάνιση ενός λόμπι από τα παλιά...

Ενδεικτικό είναι ότι η κεφαλαιοποίηση της Ίλυδας προσεγγίζει πλέον εκείνη της (πολυεθνικής εδώ και κάποια χρόνια) Inform Λύκος, η οποία έχει χάσει 30% κατά το τελευταίο εξάμηνο στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Να σημειώσουμε ότι το πρώτο τρίμηνο της χρήσης του 2009 για τη δεύτερη ξεκίνησε με καθαρά κέρδη 859.000 ευρώ και από εκεί και μετά τα δύο επόμενα τρίμηνα της προηγούμενης χρονιάς ήταν ζημιογόνα. Έτσι, τα κέρδη του εξαμήνου υποχώρησαν στα 518.000 ευρώ και του εννεαμήνου στα 219.000 ευρώ.

Επομένως, η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Inform Λύκος αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς, αν η τάση των δύο προηγούμενων τριμήνων συνεχίστηκε, τότε ενδεχομένως να δούμε το συνολικό αποτέλεσμα σε οριακό επίπεδο. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που προβλέπουν ότι τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης θα είναι τελικά σημαντικά και πως η εκκίνηση του 2010 είναι αρκετά ικανοποιητική. Το τι τελικά θα γίνει θα το δούμε έως το τέλος του μήνα.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr