:: euro2day ::

















Έτος 13ο Αρ.Φύλλου 619 29 Ιανουαρίου - 2 Φεβρουαρίου 2010


Η κατρακύλα των ΕΓΕΔ
και οι απώλειες των τραπεζών


Την εκτίμησή τους ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τις 400 μονάδες βάσης, προκειμένου η αγορά να ισορροπήσει μέσα στους επόμενους μήνες, είχαν εκφράσει παράγοντες ξένων οίκων πριν από 7 - 8 ημέρες και μάλλον επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις που ακολούθησαν. Προς την ίδια κατεύθυνση επίσης κινήθηκε και η πρόβλεψη της Commerzbank την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς δεν πρότεινε στους πελάτες της την αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων, αφού θεωρεί ότι τα spreads... παραμένουν πολύ ευμετάβλητα! Βέβαια, υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις, που θέλουν τα περιθώρια των ελληνικών κρατικών τίτλων, αν όχι να υποχωρούν, τουλάχιστον να σταθεροποιούνται γύρω στα τρέχοντα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είχαν ένα πολύ κακό ξεκίνημα τη νέα χρονιά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για τις τράπεζες. Ενδεικτικά και μόνο να αναφέρουμε πως, ενώ το ελληνικό δημόσιο στις 14 Ιανουαρίου εξέδωσε Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) με επιτόκιο 2,2%, η πτώση των τιμών των κρατικών τίτλων που ακολούθησε ήταν τέτοια ώστε το yield να εκτοξευτεί έως και το 5% (25/1). Συγκεκριμένα, μέσα σε λίγες ημέρες (σε δώδεκα) η τιμή των συγκεκριμένων ΕΓΕΔ από το 100 «πρόλαβε» να κατρακυλήσει στο 95,30... Όσο και αν το παράδειγμα αυτό είναι ακραίο και μάλλον οφείλεται σε ατέλεια της αγοράς, το ζήτημα είναι ότι οι τιμές των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά μέσα στο 2010.

Αν κάποιος συνεκτιμήσει ποιες από τις τράπεζες είναι «φορτωμένες» με ομόλογα και σε ποιον βαθμό, τότε μπορεί να κατανοήσει και τις επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών ομίλων, πέρα από τις μεγάλες απώλειες που καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά. Όλα αυτά βέβαια αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά ομολόγων για τους κρατικούς τίτλους...


Οι «μάχες» των malls

Αν και κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου δεν φαίνεται να υπήρξαν κερδισμένοι στον χώρο του λιανικού εμπορίου (λόγω της μέτριας κίνησης), τουλάχιστον οι λιγότερο χαμένοι φαίνεται πως ήταν τα εμπορικά κέντρα, τα οποία μάλλον αύξησαν κι άλλο τα μερίδιά τους στην αγορά. Προς την κατεύθυνση αυτήν ίσως και να έπαιξαν ρόλο οι πολύ μεγάλες εκπτώσεις (από 50% έως και 70%) όπου προχώρησαν τα περισσότερα από τα γνωστά brand names τα οποία έχουν παρουσία στα malls.

Γενικότερα, στα malls φαίνεται πως επικρατεί κινητικότητα: μερικοί ενοικιαστές θέλουν να αποχωρήσουν, αλλά κάποιες άλλες αλυσίδες επιθυμούν να εισέλθουν σε αυτά.

Ακούμε, για παράδειγμα, πως ένα πολύ γνωστό ξένο όνομα από τον χώρο της ένδυσης συζητά να εισέλθει τουλάχιστον στο Athens Heart, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον στο προσεχές μέλλον. Όχι μόνο για τα malls αλλά και για όλους μας...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr